« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Prošle godine u sklopu Zavičajne nastave istraživalo se kako su se odijevali naši stari u Taru i okolici, pa je bilo logično ove godine otkriti kako su se hranili. Učenice uključene u projekt saznale su kako je autohtona kuhinja jednostavna, slobodno možemo reći siromašna, a samoniklo bilje činilo je važan segment prehrane, stoga tema ovogodišnje Zavičajne nastave nosi naslov „Samoniklo bilje u istarskoj kuhinji- Erbe spontanee nella gastronomia istriana. Školske aktivnosti podrazumijevale su odlazak na teren , odnosno u „kampanju“ pod vodstvom naše Nele Šimonović. Gospođa Nela pomogla nam je pronaći samoniklo bilje koje raste na području Tara, objasnila nam je kada se bere i za što služi. Uz nju je bio i njen suprug, naš kućni majstor Ferdinando koji je učenice i učiteljicu vozio do mjesta gdje su brali samoniklo bilje. Gospođa Nela naučila ih je nazive samoniklog bilja, kako ga raspoznati i brati . Ubrano bilje su katalogirale, napisale njihov naziv na tarčanskom dijalektu, a potom su izradile herbarij. Idući korak bio je spremanje specijaliteta. Zapisale su recepte i izradile malu kiharicu. Naša Nela pokazala je kako se pripremaju jela od samoniklog bilja, a pritom su pomagale i kuharice naše škole Gordana i Snježana. Za kraj odradile su i radionicu u porečkoj školi kuhanja Bobolo gourmet. Ovaj projekt je vodila i osmislila učiteljica talijanskog jezika Daliborka Škofić, sa učiteljicama povijesti Valentinom Milohanić i Teom Bonaca, a projekt je predstavljen 17. svibnja 2019. na prezentacije projekata zavičajne nastave „Škole u srcu zavičaja“ održanoj u OŠ „Marije i Line“ u Umagu.