preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tar -Vabriga

 > Naslovnica
Vijesti

Nastava u novim uvjetima

Autor: Lorna Velenik Žufić, 4. 6. 2020.

Na Portalu Istra terra magica novinarka Tanja Kocijančić objavila je članak o našoj školi i nastavi u novim uvjetina, koji možete pročitati u nastavku.

Klikom na više pročitajte članak.

Pandemija bolesti Covid-19 donijela je brojne novosti u naše živote. Promjene su osjetila i djeca koja ponajprije nisu mogla polaziti vrtiće i škole. No, to se prije oko tri tjedna promijenilo kada je odlučeno da se najmanji mogu vratiti u vrtiće (tek odnedavno svi), odnosno da školsko zvono može opet zvoniti u školama – ali samo za niže razrede. Učenici viših razreda nastavu i dalje prate online, što je doista u njihove živote unijelo velike promjene i zbrku.

Odlučili smo posjetiti Osnovnu školu u Taru da vidimo kako se točno u praksi odvija nastava za mališane od prvog do četvrtog razreda koji se moraju pridržavati brojnih protuepidemijskih mjera. No, u startu smo morali zastati – naime, roditeljima, učenicima viših razredima i svima ostalima zabranjen je ulaz u školu.

Tako da smo fotografiranje i priču odradili uz svesrdnu pomoć ravnateljice škole Andree Baksa i knjižničarke Lorne Velenik-Žufić, koja je za nas odradila fotoreporterski posao.

Dakle, prema riječima ravnateljcie, trenutno u školi ima oko 77 učenika razredne nastave, što čini oko 75 posto učenika razredne nastave, koja osim sa razrednicama imaju nastavu i s predmetnim učiteljima.

-Djeca su vrlo dobro prihvatila sva pravila prevencije koja su detaljno napisana u Epidemiološkom i Provedbenom planu škole, a i provedba je temeljita, navodi Baksa.

Mjere opreza zbog Covida-19 su im sljedeća – djeca dolaze u 3 turnusa u školu (8, 8.10 i 8.15 sati). Preporuka je da djeca što više izlaze na svježi zrak, a nastava je u učionicama za djecu koja su u školi. Učenici koji su iz objektivnih ili subjektivnih razloga kod kuće i dalje imaju nastavu na daljinu.

Pri ulasku u školu učenici drže razmak od 1,5 metra, dezinficiraju ruke  i otiru noge u tepih s dezinfekcijskim sredstvom. Potom presvlače obuću za školu, te odlaze prati ruke.

Nakon toga upućuju se u učionicu u pratnji učiteljice. U razredima sjede svatko sam u klupi. I na tjelesnom odgoju vježbaju tako da drže razmak i to isključivo na školskom dvorištu, jer se sportska dvorana ne koristi.

-Učimo ih kako pravilno prati ruke i trudimo se da ih peru barem 30 sekundi. I u blagavaonici jedu i sjede s razmakom. Svugdje po školi su na zidovima pravila ponašanja za vrijeme Covida-19.

U knjižnicu se smije ući samo jedan po jedan jer je knjižnica mala. Ulazi se samo u prostor predviđen za čitaonicu, a među police sa knjigama se ne smije ići. Knjige se vraćaju u kutiju, a ne knjižničarki u ruke. Knjige u kutiji stoje tri dana u karanteni. Nakon toga knjige korice knjiga se prebrišu krpom koja je navlažena sredstvom za dezinfekciju, pa se razdužuju i vraćaju na policu, priča knjižničarka.

Učenici viših razreda, roditelji i drugi ljudi ne smiju u školu. Ravnateljica, psihologinja i pedagoginja obavljaju razgovore s njima, primjerice u vezi upisa budućih prvaša na dvorištu škole grupno ili telefonom individualno.

Također, dodaju, i knjižničarka izlazi pred školu za prihvat građe učenika viših razreda, a ta građa se uz prisustvo knjižničarke odlaže u kutije.

Dakle, možemo zaključiti – iako je sve u početku izgledalo možda čudno i neprimjenjivo, u praksi se pokazalo da sve to može funkcionirati.

No, nadamo se da će se virus povući i da će se djeca najesen vratiti u škole – onako kako je bilo prije koronavirusa, bez socijalne distance!

Originalni članak možete vidjeti i na ovom linku : 

https://www.istriaterramagica.eu/novosti/obrazovanje/tar-provjerili-smo-kako-se-provodi-nastava-u-novim-uvjetima-dezinfekcija-svaki-ucenik-sam-u-svojoj-klupi-zabrana-ulaska-u-skolu/  

Izvor - Portal Istra Terra Magica, napisala Tanja Kocijančić
E-DNEVNIK

BBC micro:bit
Školsko zvono

Raspored informacija

Izjava
Vremenik

Okvirni vremenik pisanih provjera znanja
 

Kurikul
Tražilica
Oglasna ploča
Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Anketa
Predstavljaju li maske ono što mi uistinu jesmo?Forum
Korisni linkovi


 > Google

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
CMS za škole logo
Osnovna škola Tar -Vabriga / Istarska 21, HR-52465 Tar / os-tar.skole.hr / ured@os-tar.skole.hr
preskoči na navigaciju