preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tar -Vabriga

 > Naslovnica
vijesti

KAKO POBOLJŠATI PAŽNJU I KOCENTRACIJU - SAVJETI ZA UČENIKE

Autor: Lorna Velenik Žufić, 30. 3. 2020. 22:41

„Baš si nepažljiv!“… „Koncentriraj se!“ Sigurno si nekad čuo nešto slično dok si mislima odlutao nekud daleko. Što zapravo znači „biti pažljiv” i što je pažnja, pokušat ću objasniti što jednostavnije. Umjesto pažnje često možeš čuti i izraz koncentracija. Imaju slično značenje. Pažnja ili koncentracija su zapravo tvoja usmjerenost na neku aktivnost, osobu, sadržaj ili neka događanja u tvom vlastitom tijelu ili okolini. Dakle, tvoja pažnja može biti usmjerena na samog sebe ili na okolinu. Uz pomoć pažnje ti opažaš, slušaš, učiš, igraš se i radiš najrazličitije stvari. Važno je da znaš, TI si taj koji odlučuje na što ćeš usmjeriti pažnju i koliko ćeš se dugo zadržati na tom sadržaju. Ali pažnja zna biti „neposlušna“ i nije ju uvijek lako kontrolirati. Ona ti može „pobjeći“ – naročito ako te nešto ne zanima. Na primjer, ti si u školi a misli ti pobjegnu kući, ili učiš a želiš izaći van, i na kraju ne znaš što si pročitao. Zato upamti, pažnja je jako važna. Dobro je znati da ti je lakše biti pažljiv kada te nešto interesira i da ćeš svojom pažnjom sve bolje upravljati kako rasteš. Ona je tvoj glavni pomagač i svakog dana uz njenu pomoć odabireš što će tvoje oči, uši i mozak primiti, a što neće. Dobro je znati da je pažnju moguće trenirati, poput mišića. Neke savjete, vježbe i igre za vježbanje pažnje i koncentracije možeš pronaći klikom na „više“. Pokušaj, budi uporan i rezultati će se brzo pokazati.

                             Za vas pripremila školska psihologinja

 [više]

PRAVILA PONAŠANJA U VIRTUALNOJ UČIONICI

Autor: Lorna Velenik Žufić, 26. 3. 2020. 12:33

 Dragi roditelji i učenici,

kao što se u realnoj školi treba učiti i poštivati Kućni red, tako se i u virtualnim učionicama treba marljivo raditi i pridržavati pravila lijepog ponašanja (internetski bonton). Neprimjereno i neodgovorno ponašanje učenika unutar virtualnih učionica biti će zabilježeno i može, kao i u realnoj učionici, biti kažnjeno. Kako do toga ne bi došlo, podsjećamo vas na obaveze i pravila ponašanja u virtualnim učionicama.

1. Obaveze učenika virtualnoj učionici

- redovito pratiti obavijesti i upute razrednika i učitelja

- izvršavati zadatke koje šalju učitelji i u predviđenom vremenu slati radove

- svaki radni dan u tjednu biti aktivan jer se (ne)aktivnost bilježi u  e-dnevniku

- u slučaju opravdanih razloga i poteškoća s izvršavanjem zadataka, obavijestiti predmetnog učitelja ili razrednika

 

2. Komunikacija s drugima u virtualnoj učionici

- u virtualnoj učionici objavljuju se isključivo sadržaji vezani uz nastavu

- učiteljima i drugim učenicima obraća se ljubazno i s poštovanjem

- zabranjen je bilo kakav oblik verbalnog nasilja (ruganje, uvrede i sl.), psovanje i korištenje nepristojnih riječi

- u pisanju poruka i komentara treba se truditi pisati u skladu s pravilima gramatike hrvatskog jezika

- poslani radovi trebaju biti rezultat vlastitog rada, zabranjeno je prepisivati ili preuzimati tuđe uratke

- učiteljima se obraća poštujući unaprijed dogovorene oblike komunikacije (način i vrijeme)

 

Za vas pripremila školska psihologinja

 

 [više]

KAKO ISPLANIRATI UČENJE ZA VRIJEME NASTAVE NA DALJINU

Autor: Lorna Velenik Žufić, 26. 3. 2020. 12:18

Gotovo „preko noći“ svi smo se mi, djelatnici škola, učenici i roditelji, našli u situaciji koja se još donedavno činila teško zamisliva. Učionice su prazne, škole su utihnule i zatvorile svoja vrata a nastava se odvija „na daljinu“. Ovo je nešto posve novo za sve nas, pa je razumljivo ako sve ne funkcionira baš savršeno, ako smo na početku zbunjeni, ako nam je teško snaći se u ovoj izvanrednoj situaciji. Nastava na daljinu donijela nam je svima nove izazove, stavila na test našu kreativnost i strpljivost, sposobnost improvizacije i načine motiviranja djece za rad i učenje. Pri tome, svatko od nas treba prihvatiti svoj dio odgovornosti kako bi se nastava na daljinu odvijala što uspješnije. Uloga učitelja je da potiču učenike na učenje dajući im različite zadatke i aktivnosti, motiviraju, prate i vrednuju njihov rad. Učenici sa svoje strane trebaju redovito izvršavati svoje školske obaveze i aktivnosti a roditelji osigurati uvjete kod kuće, nadzirati i motivirati djecu za izvršavanje zadataka. Zvuči zapravo jednako kao i prije, zar ne? Nastava na daljinu ne smije djeci biti izlika za nerad, naprotiv, treba biti prilika da pokažu odgovornost i marljivost u ovoj „školi života“.  Pogledajte kakve savjete djeci i roditeljima daju stručnjaci Društva za psihološku pomoć Zagreb, o tome kako organizirati učenje u vrijeme online nastave.

Izvor:

https://dpp.hr/sam-svoj-majstor-kako-samostalno-isplanirati-ucenje-za-vrijeme-online-nastave/

Za vas odabrala školska psihologinja

 [više]

KAKO (USPJEŠNO) PREBRODITI IZOLACIJU? Vijest ima dokument u privitku

Autor: Lorna Velenik Žufić, 25. 3. 2020. 12:58

Naša pedagoginja Marina Škopac osmislila je za učenike način na koji da organiziraju dan za vrijeme izolacije. Evo što ona predlaže :

Jako je važno da svaki dan ima strukturu i da je ispunjen. Dobro bi bilo napraviti okvirni dnevni raspored u koji treba uvrstiti:

 • Učenje i pisanje zadaća
 • Kućanske poslove
 • Tjelovježbu
 • Aktivno vrijeme s obitelji        
 • Zabavu
 • Druženje s prijateljima
 • Ostalo

Klikom na više saznajte detaljnije o ovoj temi,a sve to možete pregledati i u obliku Power point prezentacije koja se nalazi na dnu teksta kao priloženi dokument.

 [više]

Telefon za psihološku pomoć vezano uz koronavirus

Autor: Lorna Velenik Žufić, 23. 3. 2020. 22:35

Dragi roditelji, sugrađanke i sugrađani

Prenosimo vam informaciju sa web stranice Društva psihologa Istre:

„S obzirom na ozbiljnost situacije koja je u zadnjim tjednima nastala zbog širenja koronavirusa te mogućih posljedica ne samo na tjelesno, već i na psihičko zdravlje građana/ki, Hrvatska psihološka komora je u suradnji s Hrvatskim psihološkim društvom i županijskim društvima psihologa, pokrenula mrežu za telefonsko savjetovanje na kojoj su angažirani stručni volonteri/ke psiholozi i psihologinje, koji će biti dostupni na telefonskim linijama kroz cijeli dan, u svrhu pružanja psihološke pomoći vezano uz koronavirus. Molimo vas da uzmete u obzir da, zbog žurnosti te ozbiljnosti situacije i organizacije ovakve vrste pomoći, linije, nažalost, nisu besplatne, već se naplaćuju po standardnim tarifama koje imate ugovorene s teleoperaterima.“

Telefon za psihološku pomoć vezano uz koronavirus za Istarsku županiju je 091 984 9184

 [više]

ŠTO REĆI DJECI O KORONAVIRUSU

Autor: Lorna Velenik Žufić, 23. 3. 2020. 22:23

U vrijeme kada svi govore o koronavirusu nemojte predugo čekati da vam djeca dolaze s pitanjima, nego vi roditelji potaknite razgovor na tu temu. Čak i djeca mlađe dobi shvaćaju da se događa nešto neobično i zastrašujuće a ona veća su, vrlo vjerojatno, manje ili više već i sama zbog toga uznemirena. Izbjegavanje razgovora „da ih ne biste uplašili“ može za dijete biti puno štetnije, nego upoznavanje sa činjenicama na njima primjeren način. Djeca mogu imati iskrivljenu sliku ili krivo razumjeti ono što slušaju ovih dana, što svakako utječe na to kako će se osjećati u ovoj situaciji. Razgovor s djetetom daje vam priliku da odgovorite na pitanja koja ga muče, ispravite moguće krive informacije i umirite djetetov strah i tjeskobu. Takav razgovor trebalo bi voditi imajući na umu djetetovu dob i stupanj razvoja. Kako to možete učiniti na dobar način savjetuju vas stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, dajući vam smjernice kako djecu informirati o koronavirusu.                     

Za vas odabrala školska psihologinja

Izvori:

https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/t-portal-pitali-smo-psihologinju-sto-reci-djeci-o-koronavirusu-potaknite-ih-na-razgovor-jer-izbjegavanje-te-teme-kako-ih-ne-bismo-opterecivali-moze-biti-puno-stetnije/

https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/smjernice-za-roditelje-kako-djecu-informirati-o-koronavirusu-i-kako-malom-djetetu-pomoci-da-shvati-pravila/ 

Više o ovoj temi potražite u našem Psihološkom kutku

 [više]

OBAVIJEST RODITELJIMA O UPISU UČENIKA U 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Autor: Lorna Velenik Žufić, 19. 3. 2020. 22:31

U skladu s odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja, zbog izvanredne situacije, obustavljaju se do daljnjega aktivnosti Stručnog povjerenstva OŠ Tar-Vabriga vezane uz ispitivanje spremnosti djece za upis u 1. razred osnovne škole. Zdravstvene ustanove također neće sve do 4. svibnja 2020. godine provoditi postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece. Nakon što se situacija normalizira, roditelji će pravovremeno biti obaviješteni o nastavku istih aktivnosti putem web stranice škole, oglasnih ploča dječjih vrtića, i/ili na druge primjerene načine. Slijedom toga, rokovi za upis u školu i sve ostale vezane aktivnosti biti će usklađene s aktualnom situacijom.

 [više]

OBAVIJEST RODITELJIMA I UČENICIMA O NAČINU RADA ŠKOLSKE PSIHOLOGINJE ZA VRIJEME TRAJANJA NASTAVE NA DALJINU

Autor: Lorna Velenik Žufić, 19. 3. 2020. 22:26

Poštovani roditelji i dragi učenici,


U cilju zaštite svih nas dok traje nastava na daljinu, školska psihologinja biti će vam na raspolaganju na načine kojima se izbjegavaju direktni kontakti. Kao i inače, tako i sada kada su nam svima savjet i podrška još i više potrebni, možete joj se obratiti ukoliko trebate savjet i pomoć psihologa. Na raspolaganju vam je putem e-maila: milena.banko@skole.hr na kojem možete potražiti odgovor na pitanja koja vas muče ili ako želite možete dogovoriti termin za telefonski razgovor. Nakon što dogovorite termin, psihologinja će vas nazvati u vrijeme kada inače radi u školi, ponedjeljkom ili srijedom, i na taj način posvetit će vam vrijeme i pažnju kao da ste došli u prostore škole. Osim toga, pomoć školske psihologinje možete zatražiti tako da joj pošaljete poruku u chat preko virtualnih učionica/Microsoft Teams ili posredstvom razrednika. Preporučujemo da pratite sadržaje web stranice škole na kojima će stručna služba škole objavljivati važne informacije i edukativne sadržaje koji vam mogu biti korisni u nošenju sa novonastalom situacijom. Zahvaljujemo svima na suradnji.

 [više]

Početak virtualnih aktivnosti

Autor: Andrea Baksa, 17. 3. 2020. 11:57

Poštovani roditelji, dragi učenici!

Od  16. 3. 2020. započela je nastava na daljinu uz veliki trud svih dionika ovakvog načina rada.

Želim Vas roditelje i učenike sve pohvaliti na početnoj aktivnosti u radu i trudu koji ulažete u suradnji sa razrednicima i svim dr. učiteljima.

Pozivam sve one koji se još snalaze i nisu se aktivirali da nam se obrate jer  se nastava mora odvijati svakodnevno i većinski u radnom vremenu škole ( osim izuzetaka kada ima poteškoća za što ćemo ako je razlog opravdan  imati razumijevanja).

Ovakav način rada podrazumijeva i vrednovanje uglavnom formativno(opisno) koje će se kasnije i pretvoriti u sumativno  (brojčane ocjene) pa vas upozoravam na ozbiljan trud i rad.

U vrijeme virtualne nastave, imati ćete prilike i imati komunikacijski kanal sa stručnom službom škole kao podrške učenicima:

(pedagoginjom, knjižničarkom, psihologinjom i edukacijskom- rehabilitatoricom)…

Način i termine svoga rada one će zamisliti a mi ćemo vas informirati …..

Roditelji – ukoliko imate pitanje  ili komentar  za ravnateljicu slobodno pišite na službeni školski mail…

Pratite redovito medije i web stranicu škole…

Puno sreće i uspjeha u radu !

Ostajte mi zdravo!

Ravnateljica: Andrea Baksa, prof.

 [više]

Komunikacija od 16.03.2020.

Autor: Klaudija Jehnić, 16. 3. 2020. 16:08

Poštovani,
od dana 16.03.2020. zbog krizne situacije uzrokovane koronavirusom Škola je zatvorena do daljnjega. Okupljanje oko škole je strogo zabranjeno (Odluka Stožera civilne zaštite i Općine Tar-Vabriga).
Sva komunikacija roditelja i učenika u vezi nastave na daljinu ići će putem virtualnih učionica, e-mailova i kroz virtualne grupe (Viber, WhatsApp)
Sva službena komunikacija prema Školi (za ravnateljicu, tajništvo, računovodstvo i stručnu službu)odvija se isključivo putem službenog e-maila Škole
os-tar@pu.t-com.hr ili ured@os-tar.skole.hr

Zahvaljujemo vam se na razumijevanju!

 [više]

Virtualna nastava od ponedjeljka 16.3.2020. - pravila i izvedba

Autor: Andrea Baksa, 15. 3. 2020. 10:01

Poštovani roditelji, dragi učenici!

-          Radimo u vrlo izazovnom vremenu, ali moramo osigurati sigurnost i funkcioniranje sustava obrazovanja. Situacija kao u Hrvatskoj, pa i teža, u čitavoj je EU, ali i u svijetu. Od ponedjeljka barem 18 država članica EU imat će zatvorene škole i druge institucije u području odgoja i obrazovanja.

- Prijelaz na sustav poučavanja na daljinu u svega tri tjedna, koji uključuje danonoćnu pripremu izuzetno je zahtjevan, zahtjeva motivirani rad, odgovornost i disciplinu svih uključenih, ali u tome smo zajedno i uz preuzimanje odgovornosti svjesni smo da ćemo mnoge probleme rješavati u hodu.

 

- Cilj je da do srijede uspostavimo funkcionalan sustav učenja na daljinu za sve učenike.

Naši učenici će od  16.3. ponedjeljka pratiti nastavu putem HRT 3 (razredna nastava) i Sportske TV (svi ostali učenici- predmetna nastava).

-  Svi dani od ponedjeljka se računaju kao nastavni dani i upisuju se u e-Dnevnik.

Učenici

trebaju izvršavati aktivnosti u virtualnim učionicama, ali nećemo inzistirati da to rade u realnom vremenu (sinkrono), nego tijekom dana (zbog mogućih poteškoća).

-   Dakle, bilo kada u tijeku dana je prihvatljivo da učenici odrade svoje obaveze.

Učitelji i nastavnici

-  će  pratiti aktivnosti učenika, davati im zadatke, poticati ih na rad i okupljati u virtualne učionice.

-  učenike upozoravamo na primjerene oblike ponašanja u virtualnom okruženju, što znači da vrijede slična pravila primjerenog ponašanja i ophođenja kao i u učionici.

 Što znači da učenici za neprimjerene oblike mogu snositi posljedice.

DETALJNE UPUTE ZA IZVOĐENJE

 

1.-4. razred OŠ

Istarska županija

Učenici

Pratiti Školu na Trećem od ponedjeljka.

Učitelji

Obavijestiti roditelje ranije (nedjelja) kada je termin prikazivanja za njihov razred.

Dnevno roditeljima slati materijale za vježbanje.

 

5. do 8. razred

Istarska županija

Učenici

U ponedjeljak idu u virtualni razred  i slijede upute razrednika i predmetnih nastavnika.

Ako ima poteškoća. nastavu mogu gledati na Sportskoj televiziji.

Nastavnici

Razrednici daju u virtualnim razredima učenicima raspored i obavijesti, predmetni nastavnici daju aktivnosti i zadatke.

 

Roditelji

Ako učenik nije bio aktivan cijeli dan u virtualnom razredu, svoj izostanak treba opravdati razredniku.

 

Raspored prikazivanja Škole na Trećem HRT 3

razred

termin

1.       razred OŠ

8 – 10 h

2.       razred OŠ

10 – 12.30 h

3.       razred OŠ

13 – 16 h

4.       razred OŠ

16 – 19 h

 

Raspored prikazivanja Sportska televizija (SPTV)

razred

termin

predmeti

5.       razred OŠ

8 – 9.30 h

MAT, HRV, PRI, ENG, NJEM

6.       razred OŠ

9.30. – 10.45. h

POV, MAT, PRI, ENG, NJEM

7.       razred OŠ

10.45 – 11.50 h

MAT, HRV, BIO, GEO

8.       razred OŠ

11.50 – 12.45 h

HRV, MAT, BIO, ENG, NJEM

 

  Želim vam puno uspjeha u ovom vrlo izazovnom eksperimentu nastave na daljinu!!!

                                                                            Ravnateljica:Andrea Baksa, prof.

 [više]

POPIS VIRTUALNIH UČIONICA PO RAZREDIMA I PREDMETIMA

Autor: Tanja Mihoković, 12. 3. 2020. 19:09

Dragi naši učenici, u nastavku (kada kliknete na "više" na dnu ove obavijesti), nalazi se popis svih virtualnih učionica po razredima i po predmetima na platformi Microsoft Office 365 za škole i to u Microsoft Teams, Microsoft OneNote i Edmodo programima.

Upute za pristup programima Office 365 za škole možete naći ovdje

Učenici koji aplikacijama pristupaju sa tabletima Škole za život mogu aplikaciji Teams najjednostavnije pristupiti odabirom ikone aplikacije Teams na popisu svih aplikacija tableta.

Virtualne učionice kreirali su vaše predmetne učiteljice i učitelji i tamo možete postavljati sva pitanja i  dobiti sva potrebna objašnjenja.

U pojedine učionice pristupiti možete i tako da jednostavno kliknete na naziv predmeta čiji link vas vodi direktno u tu učionicu. Trebate se prijaviti vašim CARNet  identitetom (to je vaše korisničko ime i lozinka kojim se prijavljujete na e-Dnevnik).

Napominjemo kako vam je dužnost i obaveza svakodnevno pregledavati virtualne učionice i truditi se izvršavati sve zadane zadatke koje vam postavljaju vaše učiteljice i učitelji.

Vaše će učiteljice i učitelji svakodnevno, prema vašem ustaljenom rasporedu sati, dodavati nove sadržaje u virtualne učionice.

Želimo vam svima uspjeh u radu i nadamo se kako će ovo što prije završiti, pa ćemo se svi zajedno vratiti u naše učionice.

VAŠE UČITELJICE I  UČITELJI !

 

 [više]

Virtualna nastava od ponedjeljka 16.3.2020.

Autor: Andrea Baksa, 11. 3. 2020. 22:15

Obavijest za učenike i roditelje o organizaciji nastave na daljinu (virtualnu nastavu)

Poštovani učenici, roditelji!

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja, u  osnovnim i srednjim školama Istarske županije, nastavu na daljinu-uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije  započet će od ponedjeljka  16. ožujka 2020. godine zbog situacije sa coronavirusom

Škola će provesti pripremne aktivnosti za odvijanje takvog oblika nastave sutra u 

četvrtak 12. 3. do kraja dana i u petak 13.3.

Preduvjeti koje moramo ispuniti za takav oblik nastave su:

 1. Učenici MORAJU poznavati svoj AAI identitet. (mail adresa i zaporku)
  Provjeru možete izvršiti ovdje: https://webmail.carnet.hr/login.php
  Ako su podatci izgubljeni javiti se u tajništvo škole na 052 443 161
 2. Učenici 5.-tog i 7.-mog razreda će koristiti u nastavi na daljinu tablete (ili neki drugo računalo koje imaju kući ako ne žele koristiti tablet)
 3. Roditelji učenika razredne nastave će s razrednicom otvoriti komunikacijski kanal- viber (whatsApp grupu) ili facebook grupu.
 4. Za učenike 6-tog i 8-og razreda trebamo dvije informacije:

o    imaju li učenici mogućnost pristupa internetu

o    imaju li učenici računalo koje mogu koristiti za potrebe nastave na daljinu

Informacije će prikupiti razrednici  tijekom sutrašnjeg dana.

Ravnateljica škole:

Andrea Baksa, prof

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 E-DNEVNIK

BBC micro:bit
Školsko zvono

Raspored informacija

Izjava
Vremenik

Okvirni vremenik pisanih provjera znanja
 

Kurikul
Tražilica
Oglasna ploča
Kalendar
« Veljača 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Anketa
Predstavljaju li maske ono što mi uistinu jesmo?Forum
Korisni linkovi


 > Google

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
CMS za škole logo
Osnovna škola Tar -Vabriga / Istarska 21, HR-52465 Tar / os-tar.skole.hr / ured@os-tar.skole.hr
preskoči na navigaciju