preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tar -Vabriga

 > Naslovnica
vijesti

VAŽNA OBAVIJEST RODITELJIMA I UČENICIMA!

Autor: Andrea Baksa, 3. 12. 2019. 08:17

Poštovani roditelji i učenici!

Nastavljamo sa našim radom tamo gdje smo stali. Ne brinite o realizaciji nastavnog sadržaja koje nije obrađeno na vrijeme, niti zbog manjeg broja ocjena. Sve ćemo na vrijeme nadoknaditi i ispredavati. Djeca i vi roditelji nećete biti dodatno opterećeni niti pod dodatnim stresom zbog proteklog ŠTRAJKA i 16 dana koji nisu bili nastavni.

Odgojno - obrazovni proces mora teći normalno i prema planu svakog učitelja i predmetne i razredne nastave. Informaciju za dane koji će postati nastavni u svrhu nadoknađivanja nastave, te tijek i način  nadoknađivanja će te dobiti na vrijeme kada se usuglasi MZO, naš osnivač IŽ, te ravnatelji naše županije. Učenici ne smiju biti zakinuti za gradivo i aktivnosti koji se moraju provesti.

Hvala vam na razumijevanju, suradnji i podršci koju nam pružate cijelo ovo vrijeme proživljavajući s nama povijesne trenutke u hrvatskom obrazovanju!

                                                                   Ravnateljica: Andrea Baksa,prof.

 [više]

Obavijest roditeljima i učenicima!

Autor: Klaudija Jehnić, 2. 12. 2019. 22:15

Poštovani učenici i roditelji!


Obavještavamo vas da je od sutra 3. prosinca 2019. organizirana  redovna nastava prema rasporedu sati.

 

Zahvaljujemo Vam se  na strpljenju i podršci koju ste dali djelatnicima naše Škole.

                                                                                       Ravnateljica:

                                                                                       Andrea Baksa, prof.

 [više]

Obavijest o štrajku od ponedjeljka 25.11.2019.

Autor: Andrea Baksa, 22. 11. 2019. 09:24

Poštovani  roditelji, draga djeco!

 

Od ponedjeljka 25. studenog 2019. učenici koji dođu u školu bitI će zbrinuti u Taru, pa molimo roditelje da djecu dovedu  u Tar, a ne u Vabrigu  i to do 8,00 sati nakon čega će se škola zaključati. Djeca će biti zbrinuta i pod nadzorom. Svi učitelji i osoblje su  do daljnjega u štrajku, te vas molimo za razumijevanje. Marendu si djeca moraju od ponedjeljka donijeti sama, također i oni koji će biti na produženom boravku i te dane vam naravno nećemo naplatiti.

Još jednom se želim srdačno zahvaliti roditeljima na razumijevanju, suradnji i podršci učiteljima i svim djelatnicima u prosvjeti da ostvare svoja ljudska prava, osobito pravo na dostojanstvo jer biti učitelj  i raditi sa djecom u prosvjeti je POZIV!

                                                                  Ravnateljica

 [više]

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA O ŠTRAJKU

Autor: Lorna Velenik Žufić, 19. 11. 2019. 11:06

Poštovani roditelji i dragi učenici,

danas je na zajedničkoj sjednici Velikog vijeća SHU-a i Središnjeg odbora NSZSSH odlučeno da se od sutra nalazimo u generalnom štrajku do ispunjenja zahtjeva te se predviđene školske aktivnosti moraju odgoditi.

Mjesečne informacije odgađaju se do daljnjega.

Noć čarolije čitanja odgađa se za veljaču 2020. 

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja, ali i učitelja, tako da se nastava neće održati.

Molim vas da za sve informacije redovito pratite naše obavijesti u medijima i  na školskom webu.

Učitelji  i svi djelatnici u štrajku iz OŠ Tar – Vabriga zahvaljuju  se

roditeljima na razumijevanju i strpljenju!

 [više]

Teta Jesenka u posjetu tarskim dječjim vrtićima

Autor: Lorna Velenik Žufić, 18. 11. 2019. 14:15

Kada jesensko šarenilo zavlada biljnim svijetom  uobičajeno je da  dječje vrtiće posjeti teta Jesenka.  Zanimljivo je da ovu personifikaciju jeseni odradi netko tko nije djelatnik vrtića jer svoje maskirane odgajateljice djeca lako prepoznaju, pa tako kreativna učiteljica talijanskog jezika sa glumačkim talentom Daliborka Škofić krene u posjet tarskim vrtićima prerušena u tetu Jesenku. Mališani ju uvijek dočekaju sa velikim oduševljenjem i glasnim povicima, te još dugo prepričavaju ovaj događaj. Tako je ona i ove godine posjetila dječji vrtić „ Morski konjić“ i talijanski dječji  vrtić „ Paperino“ . Djeci je donijela košaru punu jesenskih  plodova i povela s njima zanimljiv razgovor o karakteristikama jeseni s naglaskom na zaštitu prirode. Odgajateljice su djecu unaprijed pripremale za ovaj razgovor često im skrećući pažnju na obilježja jeseni, jesenske plodove i na pripremu životinja za zimu. Dječji vrtić „ Morski konjić“  susret s tetom Jesenkom odradio je u šumskom vrtiću u Frati gdje oni uobičajeno svaki petak provode svoje aktivnosti na otvorenom, ukoliko vrijeme to dozvoli. Tamo su sa tetom Jesenkom degustirali plodove iz njene košarice i uživali u okusu mandarina,krušaka, pomikakija i pečenih kestena, a sve to ima bolji okus na svježem zraku.  Osim prirode teta Jesenka voli i zavičajnost , pa su joj mališani rekli i brojne lokalne nazive za voće i povrće. Svi se nadaju da će tetu Jesenku ( ovu pravu- kažu djeca ) vidjeti i slijedeće godine.

 [više]

Dan sjećanja na Vukovar

Autor: Lorna Velenik Žufić, 18. 11. 2019. 13:45

   Dana 18. studenog u našoj  je školi  s poštovanjem i ljubavlju obilježen Dan sjećanja na Vukovar. Prigodno uređenim panoom  u holu škole,  izlaganjem učenika i učiteljice povijesti Tee Bonaca o bitnim događajima koji su obilježili povijest Vukovara, htjelo se učenike podsjetiti koliko je Vukovar važan za sve stanovnike Republike Hrvatske i kako ne smijemo zaboraviti žrtvu ovog grada i opomenu da se takve strahote ne smiju ponoviti.

Zatim su učenici palili lampione  ispred Škole te odali počast i iskazali pijetet za sve žrtve, heroje  i poginule  branitelje  koji su u Domovinskom ratu žrtvovali svoje živote za sve nas. Počivali u miru.

 [više]

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA O ŠTRAJKU

Autor: Lorna Velenik Žufić, 18. 11. 2019. 12:51

Poštovani roditelji i dragi učenici,

od Sindikata hrvatskih učitelja  zaprimili smo obavijest o provedbi generalnog štrajka u školama Republike Hrvatske za utorak 19.11. 2019.

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja ali i učitelja, tako da se nastava neće održati.

Učitelji  i svi djelatnici u štrajku iz OŠ Tar – Vabriga zahvaljuju  se

roditeljima na razumijevanju i strpljenju!

 [više]

Nastup naših učenika na 27. znanstveno stručnom skupu Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika

Autor: Lorna Velenik Žufić, 18. 11. 2019. 11:29

U Poreču u hotelu Diamant od 15. do 17. studenog 2019. održala  se. 27. međunarodna konferencija učitelja njemačkog jezika Hrvatske (Kroatischer Deutschlehrerverband) sa temom : Od jezične animacije preko uravnoteženog razvoja jezičnih vještina do komunikacijske kompetencije. U okviru ove teme skup se bavio predstavljanjem  različitih načina i mogućnosti motiviranja za učenje više stranih jezika, s ciljem da se istakne važnost poznavanja više od jednoga stranog jezika

Skup je ove godine organiziran u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Goethe Institutom i Austrijskim kulturnim forumom, a okupilo se više od 200 sudionika iz Hrvatske i drugih europskih zemalja. Tijekom slupa održano je šest plenarnih predavanja profesora iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Austrije i Njemačke,28 radionica te 14 prezentacija različitih iskustava na hrvatskim i međunarodnim projektima.

Sa područja  Poreštine sudjelovalo je pet škola, a našu školu su predstavljali učenici četvrtog razreda Michele Brčić, Lucija Trifunović i Lucija Ljuština  pod vodstvom učiteljice njemačkog  jezika Kristine Veljačić Dobrijević. Oni su kratkim igrokazom predstavili svoje znanje njemačkog jezika. Čestitamo učenicima i učiteljici.

predstavili svoje znanje njemačkog jezika. Čestitamo učenicima i učiteljici.

Nihov nastup pogledajte na ovom linku

 [više]

Nona Lili i slikarica Marina

Autor: Lorna Velenik Žufić, 14. 11. 2019. 12:07

Naša škola već godinama njeguje zavičajnosti lokalne običaje i govor, pa nam je veliko zadovoljstvo bilo ugostiti pjesnikinju koja stvara na čakavštini, a još veći ponos potaknula je činjenica da je zbirku pjesama „Dvi male ruke“ ilustrirala naša učiteljica likovne kulture Marina Dželalija Jakominić. Učenici trečih, četvrtog i šestog razreda dočekali su pjesnikinju Lili Jelenaca toplo i srdačno i za početak joj izrecitirali njihove omiljene pjesmice iz zbirke „Dvi male ruke“. Za one kojima čakavsko narječje i nije baš blisko našla se i poneka pjesmica na standardnom jeziku. Nona Lili svoje je pjesme počela pisati za svoje unuke, ali i za svu djecu. Pjesmice su razigrane, u rimi, lako se pamte i prožete su sjećanjima pjesnikinje na djetinjstvo. Posebno zanimanje naših učenika potaknuli su crteži koji prate stihove i to što nam je učiteljica Marina pokazala originale i ispričala kako su nastali. Sada su je učenici gledali ne samo kao učiteljicu nego i kao slikaricu. Sve nas je dotaklo duboko prijateljstvo između nonice Lili i slikarice Marine koje traje još od srednjoškolskih dana učiteljice Marine u Puli gdje je  bila učenica u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna i tamo je upoznala Lili koja je tamo radila kao spremačica. Sada su i sve spremačice ponosne na Lili koja je dokazala da čovjek može biti umjetnik bez obzira na posao koji radi.  

 [više]

Trečaši u Kući tradicijske gastronomije

Autor: Lorna Velenik Žufić, 13. 11. 2019. 10:39

Učenici 3.a i 3.b razreda 12. studenog  2019. Imali su izvanučioničku nastavu u  Kući tradicijske gastronomije.  Učenici su na nastavi prirode i društva  obrađivali sadržaje  primorskog zavičaja, stoga smo dogovorili  s gospodinom Edijem Brčićem da im održi ogledno predavanje o našoj Istri i proizvodnji maslinovog ulja. Predavanje je bilo jako poučno i zanimljivo,a na kraju su učenici bili  počašćeni sokom i kruhom s domaćim maslinovim uljem.

Slike pogledajte u našoj foto-galeriji

 [više]

Misno slavlje sv. Martina u Taru

Autor: Lorna Velenik Žufić, 11. 11. 2019. 10:06

Svečana proslava nebeskog zaštitnika Tara sv. Martina održana je, u utorak 11. studenog 2019. Obilježena je svetom misom za učenike naše škole, u kojoj su sudjelovali i njihovi učitelji te ravnateljica škole. Misno slavlje predvodio je naš svećenik  Bartosz Pawlik.
Nažalost zbog loših vremenskih uvjeta nije bilo uobičajene procesije po mjestu sa kipom sv. Martina. 

 [više]

Naša genijalna Vita

Autor: Lorna Velenik Žufić, 7. 11. 2019. 19:40

Učenica 7.a razreda Osnovne škole Tar- Vabriga Vita Blažević pozvana je na Svjetsko natjecanje harmonikaša Confederation Mondiale  de l'accordeon u  Loulé, Algarve- PORTUGAL kao  jedna od predstavnica Hrvatske. Vita će imati priliku natjecati se s drugim harmonikašima iz  različitih zemalja : Argentine, Albanije,  Belgije, Bjelorusije,  Brazila, Čilea, Francuske, Japana itd. Navijamo za Vitu te se veselimo njenom povratku i rezultatima.

Nastup naše Vite možete pogledati na ovom linku

 [više]

OŠ Tar- Vabriga na PorečDoxu

Autor: Lorna Velenik Žufić, 6. 11. 2019. 11:46

U utorak 5.11. 2019. u održana je projekcija animiranog filma iz radionice stop animacije MALA CRVENA TOČKICA. Na radionici snimanja animiranog filma sudjelovao je i učenik naše Škole Ivor Deković , te učiteljice Marina Dželalija Jakominić i Adela Deković.

Kako nam je Ivor rekao radionica je bila izuzetno zanimljiva i poučna, a polaznici su imali priliku vidjeti kako nastaje animirani film od ideje do projekcije.  A zahvaljujući odličnim i stručnim voditeljima Morani Ikić Komljenović i Draženu Žerjavu,  posebno je istaknuo odličnu pozitivnu radnu atmosferu te jako lijepu suradnju s učenicima iz drugih osnovnih škola  s područja Poreča i okolice. 

 [više]

Kreativna nastava povijesti

Autor: Lorna Velenik Žufić, 6. 11. 2019. 10:09

Učiteljica povijesti Tea Bonaca obradila je srednjovijekovno društvo s učenicima šestog razreda na sasvim nov i jedinstven način.Sa učenicima je osmislila igrokaz kojim su prikazali razne slojeve feudalnog društva.Ovo je zaista lijep primjer prakse u našoj školi. Svaka pohvala učiteljici i učenicima.

Video možete pogledati klikom na ovaj link

 [više]

Obavijest učenicima i roditeljima za srijedu, 06.11. i četvrtak 07.11.2019.

Autor: Klaudija Jehnić, 5. 11. 2019. 10:49

 

 1. Srijeda 6.11. i četvrtak 7.11.  je Štrajk učitelja

 2. U srijedu 6.11. neće se održati mjesečne informacije i Noć čarolije čitanja.

  Navedeni događaji su prebačeni  za srijedu  20.11.2019.

   

  Hvala na razumijevanju uz srdačan pozdrav!

   

 [više]

Sportom do zdravlja

Autor: Lorna Velenik Žufić, 29. 10. 2019. 10:36

Već godinama se u našoj školi provodi projekt „Sportom do zdravlja“. Započeo ga je prof. kineziologije Nenad Tomić  u veljači 2016,a prihvatila ga je i nastavila Morana Herak instruktorica pilatesa koja ga vodi od siječnja 2019. Morana je pohađala mnoga stručna usavršavanja, od kojih treba naglasiti prvu razinu McGill metode kod prof. S.McGilla, stručnjaka za biomehaniku kralježnice. U prethodnoj školskoj godini u projektu je sudjelovalo oko 40-ak djece od 1-4 razreda, a ove školske godine bilježimo blagi porast učesnika koji je oko 65 djece što nas iznimno veseli. Već na prvim roditeljskim sastancima gdje je Morana predstavila projekt, roditelji su pokazali iznimno veliku zainteresiranost za uključivanjem u isti. Ona je unijela mnoge značajne promjene u projekt i osmislila svoj program rada . Na treninzima (koji su zasada 1 put tjedno)provode se vježbe koje uključuju rad na posturi tijela, pravilnom držanju, vježbe za poboljšanje motorike, koordinacije pokreta, ravnoteže ,općoj snazi tijela, pravilnom hodanju ,vježbe za očuvanje zdravlja stopala i kralježnice ,kao i korekcijske vježbe za kralježnicu kod prisutnih blagih deformacija ,a uvijek ostane i dovoljno vremena za igru…. „Učenici su pokazali veliki interes prema projektu što me jako veseli i daje motivaciju za rad, te za daljnja stručna usavršavanja. Pozivam sve one koji se nisu priključili našim treninzima neka dođu i probaju. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti imati još veći broj učenika koji će sudjelovati u ovom programu.I za kraj ,veselim se vježbanju s vama.“ poručuje naša Morana. Treba naglasiti i to da je ovaj projekt u potpunosti besplatan za učenike, a financira ga Općina Tar-Vabriga.

 [više]

Pratimo europske trendove u obrazovanju- Šumski istraživači naše Škole

Autor: Lorna Velenik Žufić, 25. 10. 2019. 14:00

Po uzoru na odgojno-obrazovne prakse razvijenih  europskih  zemalja  (Nizozemska, Danska, Njemačka)učenici trećih razreda Osnovne škole Tar- Vabriga, 24. rujna 2019.  su  pod vodstvom svojih razrednica  Karmen Kureljak, Lorene Palman Salih te učiteljice Adele Deković imali priliku sudjelovati u novoj izvannastavnoj aktivnosti naše Škole- Šumski istraživači.

Kako se rad s učenicima Osnovne škole neprestano pozitivno usmjerava, rad se modernizira, učitelji se educiraju tako se pokreće i sve veći broj novih izvannastavnih programa koji učenicima nude najbolje iz odgojno-obrazovne prakse. 

Program Šumski istraživači namijenjen je ove godine  učenicima nižih razreda osnovne škole. Pokušat će obuhvatiti što veći broj učenika,  no za početak će to biti učenici trećih i drugih razreda. 

Cilj programa je vratiti prirodu djeci i u prirodu vratiti dijete.  Razlog tome su brojna istraživanja pozitivnog utjecaja prirode na dječji razvoj , psihičko i fizičko zdravlje.  Također program je idealan kao protuteža užurbanom i tehnološki ispunjenom dječjem životu.

Učenici su uživali u slobodnoj igri i planiranom istraživanju, učili su se orijentirati u prirodi, te bili usmjereni na suradnju i pomaganje čime se potiče i razvija osjećaj za  timski rad, a time i njihov socio-emocionalni razvoj.

 [više]

Posjet četvrtaša Solani Sečovlje

Autor: Lorna Velenik Žufić, 24. 10. 2019. 12:42

U srijedu 23.10. 2019. naši su se četvrtaši sa svojom učiteljicom Loretom Šućur zaputili preko granice u susjednu Sloveniju u posjet Solani Sečovlje. Ova solana, smještena u Piranskom zaljevu, najveća je u Sloveniji, te najsjevernija u Sredozemnom moru i jedna od posljednjih solana u kojima se sol obrađuje na tradicionalan način istim postupkom već 700 godina. Na području starih, napuštenih solana nalazi se muzej solarstva, u kojem su naši četvrtaši promatrali razvoj solana i način života solara tijekom stoljeća sve do današnjih dana. Izvorno močvarno tlo nastalo zbog kontakta mora i kopna čovjek je pretvorio u polja soli, a pored toga područje solana proglašeno je parkom prirode jer je to je najveće obalno močvarno područje i kao takvo dom je mnogih ptica. Ovdje je moguće vidjeti i do 301 vrsta ptica koje ovdje žive i uopće im ne smeta djelatnost solane. Ovo je jedinstven primjer zaštite prirode i gospodarskog razvoja. Tijekom ovog posjeta naši su se četvrtaši lijepo zabavili i puno toga naučili.

 

 

 [više]

Prvi savjetnički posjet u sklopu Škole za život

Autor: Lorna Velenik Žufić, 22. 10. 2019. 13:47

U našoj školi održan je u četvrtak 17. listopada 2019. godine prvi savjetnički posjet kojem su prisustvovali učitelji, stručni suradnici i ravnateljica u trajanju od 4 sata od 15,00 do 19,00. Ovaj stručni posjet je bio vezan uz provedbu Cjelovite kurikularne reforme te kao podrška našim učiteljima u provedbi Škole za život, a organizira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Mentorice Škole za život održale su vrlo zanimljivu i korisnu edukaciju, s posebnim naglaskom na teme Aktivno učenje i Vrednovanje. Prvi je dio bilo interaktivno izlaganje o aktivnome učenju. Drugi se dio skupa sastojao od tri radionice o novim načinima vrednovanja učenika. Nakon radionica sudionici skupa su mogli postavljati pitanja koja se tiču Škole za život. Voditeljice su iscrpno odgovarale na postavljena pitanja. Sudionici skupa su naučili nešto novo te su kući otišli zadovoljni i puni dojmova.

 [više]

Obavijest učenicima i roditeljima za srijedu 23.10.2019.

Autor: Klaudija Jehnić, 22. 10. 2019. 10:22

Poštovani roditelji i dragi učenici,

od Sindikata hrvatskih učitelja  zaprimili smo obavijest o najavi i provedbi štrajka u školama naše županija za srijedu 23.10.2019.

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja ali i učitelja, tako da se nastava neće održati.

Učitelji  i svi djelatnici u štrajku iz OŠ Tar – Vabriga zahvaljuju  se

roditeljima na razumijevanju i strpljenju!

 [više]

obavijest za učenike i roditelje

Autor: Lorna Velenik Žufić, 21. 10. 2019. 13:28

U utorak 22. listopada 2019. nastava će se odvijati po rasporedu.

 

 [više]

Obavijest za učenike i roditelje o štrajku

Autor: Lorna Velenik Žufić, 17. 10. 2019. 21:30

Poštovani roditelji i dragi učenici,

od Sindikata hrvatskih učitelja  zaprimili smo obavijest o najavi i provedbi štrajka u školama svih županija u ponedjeljak 21.10.2019.

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja ali i učitelja, tako da se nastava neće održati.

Hvala na razumijevanju!

 [više]

eTwinning- europsko stručno usavršavanje za budućnost obrazovanja učiteljice Adele Deković

Autor: Lorna Velenik Žufić, 16. 10. 2019. 09:21

Učiteljica naše Škole Adela Deković prisustvovala  je kontaktnom eTwinnig seminaru Collaborative activities go beyond communication and exchange of materials, u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke od 10.  do 12. listopada 2019. godine.

 Odlično organiziran i inspirativan seminar bio je namijenjen učiteljima iz Europe kako bi se širila ideja novih načina rada s učenicima putem međunarodne online platforme eTwinniga,  namijenjene odgojno-obrazovnim ustanovama.

Različite radionice i predavanja nudile su ideje za nove projekte i upoznavanje s novim web alatima za podizanje kvalitete rada s učenicima.

Putem ove platforme učitelji i učenici iz različitih dijelova Europe mogu surađivati na zajedničkim projektima ,u čemu su već sudjelovali učenici naše Škole s učiteljicom Adelom. „Bila su to dva projekta, The way to marriage i Cultural heritage u kojima smo zajednički radili s učiteljima i učenicima iz Turske, Francuske, Slovačke, Grčke itd. Ovaj način učenja i našim učenicima je posebno zanimljiv jer imaju priliku učiti o sebi i drugima koristeći se engleskim jezikom kao jezikom komunikacije s drugim školama“, rekla nam je učiteljica Adela Deković.

Također nam je najavljen  i početak novog eTwinning projekta Nature is our future u  kojem sudjeluju učenici naše Škole.

 [više]

DANI ZAHVALNOSTI ZA KRUH I PLODOVE ZEMLJE

Autor: Lorna Velenik Žufić, 15. 10. 2019. 13:31

Hodnicima naše škole širio se miris kruha i krušnih proizvoda. Svega se čovjek zasiti, samo kruha nikada! Zato smo i mi u ponedjeljak 14. Listopada malo zastali i kratko zahvalili za kruh i obilje plodova zemlje. Naši učenici govorili su o važnosti kruha. Provedena je anketa o poznavanju zdrave prehrane. Čuli smo koliko su učenici i učitelji naše škole upoznati sa zdravom prehranom. Rezultati ankete pokazali su kako se naši učenici I učitelji zdravo hrane iako bi neke prehrambene navike još mogli i popraviti. Onima koji su bili nesigurni što jesti, a što izbjegavati pomogle su „Prehrambene dileme“ učenica 6. razreda. Prava gozba uslijedila je nakon riječi svećenika, vlč. Bartosza i blagoslova hrane, kada su učenici zajedno blagovali.

Hvala roditeljima i djeci na trudu koji su uložili praveći domaće delicije.

                                                                                                                          Vjrroučiteljica Ankica Tutiš

 [više]

Obavijest ua učenike i roditelje o štrajku

Autor: Lorna Velenik Žufić, 14. 10. 2019. 10:03

Poštovani roditelji!

od Sindikata hrvatskih učitelja  zaprimili smo obavijest o najavi i provedbi štrajka u školama naše županije. 
„Štrajk će u osnovnoškolskim ustanovama organizirati Sindikat hrvatskih učitelja u sustavu osnovnog obrazovanja. Štrajk u osnovnim i srednjim školama prema cirkularnom modelu nastavlja se u Istarskoj županiji u utorak  15. listopada 2019. godine, a u vremenu rada osnovnoškolske ustanove u skladu s uputama Glavnog štrajkaškog odbora Sindikata."

Dakle, u utorak 15. listopada 2019. djelatnici naše škole stupaju u štrajk !!!

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja ali i učitelja, tako da se nastava neće održati.

Hvala na razumijevanju!

 

 [više]

Solidarnost na djelu 2019.

Autor: Lorna Velenik Žufić, 11. 10. 2019. 13:44

Sabirna akcija Crvenog križa „Solidarnost na djelu 2019.“ u našem je Taru dugo iščekivana akcija. Naime, već dugi niz godina školarci Osnovne škole Tar-Vabriga jedva dočekaju spomenutu hvalevrijednu akciju. Iz dana u dan nestrpljivo čekaju i pitaju učiteljicu kada će se akcija provesti. I tako svake godine… Jer je to njima pojam druženja, veselja, zajedništva i humanosti.

Ove se godine akcija odvijala u četvrtak 10. listopada 2019. od 16,00 do 19,00. sati. Svima je već poznato da se na isti dan u mjesecu listopadu na razini cijele Hrvatske prodaju novčani bonovi u vrijednosti od 5 kuna koje sakuplja Crveni križ u humanitarne svrhe.

Toga su se dana, nakon dogovora i formiranja ekipe s učiteljicom Martom Rupenović, učenici 7. i 8. razreda (čak 21) sastali s gospođom Jadrankom Radojković i volonterima Crvenog križa Tar. Odmah je postignut dogovor o obilasku mjesta i raspodjeli grupa te je akcija mogla započeti. Učenici su trkom krenuli jer, naravno, ovu su akciju čekali cijelu godinu. Obilazili su kuće i, kažu, svi su građani bili ljubazni i većina je kupila bon, a neki i puno više. Jako su zadovoljni prodajom te su si na povratku prepričavali tko je brže i više novaca skupio. Potom su se malo počastili u prostorijama Crvenog križa Tar, slikali za izvješće, te se još malo prisjećali svojih zgoda i uspjeha u prodaji bonova. I svi su dojmovi bili pozitivni.

Možemo reći da je i ova akcija prošla veoma uspješno. Osim darežljivih građana, nositelji ovogodišnje akcije Solidarnost na djelu 2019. opet su bili naši dragi učenici; naša djeca iz bliže ili dalje okoline. S ponosom kažemo da su ovaj zadatak odradili vrhunski i s puno iskustva i volje. Sakupljen je novac za potrebite, a naši su učenici sa sobom ponijeli lijepu uspomenu i doživljaje kojim su obogatili svoje srce. Naučili su se dogovarati, surađivati, veseliti se i pomagati, a sve su to činili zajedno. Time su potvrdili svoju humanost i solidarnost, te nam pokazali da je budućnost cijelog mjesta i našeg Crvenog križa u dobrim rukama.

Velika hvala upućuje se našem divnom građanstvu, našim dragim učenicima te voditeljici Jadranki Radojković i učiteljici Marti Rupenović. Bez svih njih ova bi akcija bila neizvediva.

 [više]

Obavijest za učenike i roditelje

Autor: Lorna Velenik Žufić, 10. 10. 2019. 15:55

U petak 11.10 .2019. nastava se odvija po rasporedu. Ukoliko se školski sindikati odluče za sljedeći štrajk biti ćete pravovremeno obaviješteni na stranicama škole. 

 [više]

Obavijest za učenike i roditelje OŠ Tar-Vabriga

Autor: Klaudija Jehnić, 9. 10. 2019. 23:51

Obavijest za učenike i roditelje OŠ Tar - Vabriga!

Postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata nije uspio te se sutra 10.10. najavljuje ŠTRAJK učitelja.

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja ali i učitelja.

Hvala na razumijevanju!

                                                                                           Ravnateljica:

                                                                                           Andrea Baksa, prof.

 

 

 [više]

Olimpijski dan

Autor: Lorna Velenik Žufić, 12. 9. 2019. 10:51

Povodom Olimpijskog dana učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Hrvoje Pajić  organizirao je atletsko-gimnastički poligon za učenike naše škole u srijedu 11.rujna 2019. Na više punktova školskog igrališta odvijale su se sportske aktivnosti kao što su skok u vis,bacanje medicinke, vježbe na gredi, vježbe na parteru ( stoj,kolut,zvijezda ), sprint 30 metara, skok u dalj i preskakanje kozlića. Popratne aktivnosti bile su igre s loptom i ekipne igre. Međurazredno zajedničko druženje uljepšalo je ovaj dan.

 

 [više]

OBAVIJEST ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE 2019./2020.!

Autor: Klaudija Jehnić, 4. 9. 2019. 13:05

OBAVIJEST UČENICIMA
OSNOVNE ŠKOLE TAR-VABRIGA!


Redovna nastava započinje u ponedjeljak, 09.09.2019. u 08,00 sati za sve učenike od II. do VIII. razreda.

Učenicima 1. razreda nastava počinje u ponedjeljak, 09.09.2019. u 10 sati u Osnovnoj školi Vabriga.

Autobusi za učenike-putnike dana 09.09.2019. kreću:

 • iz smjera Nove Vasi u 07,15 sati
 • iz Kukci u 07,20 
 • iz Červara u 07,30
 • iz Tara za Vabrigu u 07,45

Povratak autobusa:

 • iz Vabrige u 12,15 sati
 • iz Tara za Novu Vas i Červar u 12,35 sati.

Učenici u Školu dolaze sa torbama jer će im biti podijeljeni besplatni udžbenici.

 

ORGANIZACIJA RADA ZA PONEDJELJAK, 09.09.2019.

Predmetna nastava (zajedno sa 3. a, 3.b i 4. razredom) - Škola Tar

 • Okupljanje učenika 3.- 8. razreda u hodniku škole u 8,00 sati
 • Pozdrav ravnateljice i uvodne informacije
 • 5. a i 5.b razred : - prva tri sata nastave sa razrednicama-                                                - 4. i 5. sat po rasporedu
 • od 6. - 8. razreda: - prva dva sata SR;    
 •                                - 3., 4. i 5. sat po rasporedu

           MARENDA (15 min)

       12,35 – polazak  autobusa, odlazak učenika kućama

Razredna  nastava (1.a,1.b, 2.a i  2.b) – Škola Vabriga

          Program za prve razrede

 • 1. razred – okupljanje i doček u 10,00
 • Pozdrav ravnateljice i predstavnika lokalne zajednice
 • Prigodni program dobrodošlice prvašićima
 • Upoznavanje prvašića, razrednica i roditelja
 • Druženje i domjenak u čast prvašića

1. i 2. razredi: - satovi razrednika i uvodne informacije  s razrednicom

MARENDA (15 min)

 12,15  -  polazak autobusa i odlazak učenika kućama

Produženi boravak se toga dana neće održati, a od utorka 10. rujna 2019.  produženi boravak je organiziran.

Svim učenicima OŠ Tar-Vabriga, osobito učenicima 5. razreda iz Nove Vasi te prvašićima i njihovim roditeljima želim dobrodošlicu u našu Školu i  lijep početak nove školske godine te puno uspjeha, sreće i zadovoljstva!      

                                                         Ravnateljica:  Andrea Baksa, prof.

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 vijesti

VAŽNA OBAVIJEST RODITELJIMA I UČENICIMA!

Autor: Andrea Baksa, 3. 12. 2019. 08:17

Poštovani roditelji i učenici!

Nastavljamo sa našim radom tamo gdje smo stali. Ne brinite o realizaciji nastavnog sadržaja koje nije obrađeno na vrijeme, niti zbog manjeg broja ocjena. Sve ćemo na vrijeme nadoknaditi i ispredavati. Djeca i vi roditelji nećete biti dodatno opterećeni niti pod dodatnim stresom zbog proteklog ŠTRAJKA i 16 dana koji nisu bili nastavni.

Odgojno - obrazovni proces mora teći normalno i prema planu svakog učitelja i predmetne i razredne nastave. Informaciju za dane koji će postati nastavni u svrhu nadoknađivanja nastave, te tijek i način  nadoknađivanja će te dobiti na vrijeme kada se usuglasi MZO, naš osnivač IŽ, te ravnatelji naše županije. Učenici ne smiju biti zakinuti za gradivo i aktivnosti koji se moraju provesti.

Hvala vam na razumijevanju, suradnji i podršci koju nam pružate cijelo ovo vrijeme proživljavajući s nama povijesne trenutke u hrvatskom obrazovanju!

                                                                   Ravnateljica: Andrea Baksa,prof.

 [više]

Obavijest roditeljima i učenicima!

Autor: Klaudija Jehnić, 2. 12. 2019. 22:15

Poštovani učenici i roditelji!


Obavještavamo vas da je od sutra 3. prosinca 2019. organizirana  redovna nastava prema rasporedu sati.

 

Zahvaljujemo Vam se  na strpljenju i podršci koju ste dali djelatnicima naše Škole.

                                                                                       Ravnateljica:

                                                                                       Andrea Baksa, prof.

 [više]

Obavijest o štrajku od ponedjeljka 25.11.2019.

Autor: Andrea Baksa, 22. 11. 2019. 09:24

Poštovani  roditelji, draga djeco!

 

Od ponedjeljka 25. studenog 2019. učenici koji dođu u školu bitI će zbrinuti u Taru, pa molimo roditelje da djecu dovedu  u Tar, a ne u Vabrigu  i to do 8,00 sati nakon čega će se škola zaključati. Djeca će biti zbrinuta i pod nadzorom. Svi učitelji i osoblje su  do daljnjega u štrajku, te vas molimo za razumijevanje. Marendu si djeca moraju od ponedjeljka donijeti sama, također i oni koji će biti na produženom boravku i te dane vam naravno nećemo naplatiti.

Još jednom se želim srdačno zahvaliti roditeljima na razumijevanju, suradnji i podršci učiteljima i svim djelatnicima u prosvjeti da ostvare svoja ljudska prava, osobito pravo na dostojanstvo jer biti učitelj  i raditi sa djecom u prosvjeti je POZIV!

                                                                  Ravnateljica

 [više]

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA O ŠTRAJKU

Autor: Lorna Velenik Žufić, 19. 11. 2019. 11:06

Poštovani roditelji i dragi učenici,

danas je na zajedničkoj sjednici Velikog vijeća SHU-a i Središnjeg odbora NSZSSH odlučeno da se od sutra nalazimo u generalnom štrajku do ispunjenja zahtjeva te se predviđene školske aktivnosti moraju odgoditi.

Mjesečne informacije odgađaju se do daljnjega.

Noć čarolije čitanja odgađa se za veljaču 2020. 

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja, ali i učitelja, tako da se nastava neće održati.

Molim vas da za sve informacije redovito pratite naše obavijesti u medijima i  na školskom webu.

Učitelji  i svi djelatnici u štrajku iz OŠ Tar – Vabriga zahvaljuju  se

roditeljima na razumijevanju i strpljenju!

 [više]

Teta Jesenka u posjetu tarskim dječjim vrtićima

Autor: Lorna Velenik Žufić, 18. 11. 2019. 14:15

Kada jesensko šarenilo zavlada biljnim svijetom  uobičajeno je da  dječje vrtiće posjeti teta Jesenka.  Zanimljivo je da ovu personifikaciju jeseni odradi netko tko nije djelatnik vrtića jer svoje maskirane odgajateljice djeca lako prepoznaju, pa tako kreativna učiteljica talijanskog jezika sa glumačkim talentom Daliborka Škofić krene u posjet tarskim vrtićima prerušena u tetu Jesenku. Mališani ju uvijek dočekaju sa velikim oduševljenjem i glasnim povicima, te još dugo prepričavaju ovaj događaj. Tako je ona i ove godine posjetila dječji vrtić „ Morski konjić“ i talijanski dječji  vrtić „ Paperino“ . Djeci je donijela košaru punu jesenskih  plodova i povela s njima zanimljiv razgovor o karakteristikama jeseni s naglaskom na zaštitu prirode. Odgajateljice su djecu unaprijed pripremale za ovaj razgovor često im skrećući pažnju na obilježja jeseni, jesenske plodove i na pripremu životinja za zimu. Dječji vrtić „ Morski konjić“  susret s tetom Jesenkom odradio je u šumskom vrtiću u Frati gdje oni uobičajeno svaki petak provode svoje aktivnosti na otvorenom, ukoliko vrijeme to dozvoli. Tamo su sa tetom Jesenkom degustirali plodove iz njene košarice i uživali u okusu mandarina,krušaka, pomikakija i pečenih kestena, a sve to ima bolji okus na svježem zraku.  Osim prirode teta Jesenka voli i zavičajnost , pa su joj mališani rekli i brojne lokalne nazive za voće i povrće. Svi se nadaju da će tetu Jesenku ( ovu pravu- kažu djeca ) vidjeti i slijedeće godine.

 [više]

Dan sjećanja na Vukovar

Autor: Lorna Velenik Žufić, 18. 11. 2019. 13:45

   Dana 18. studenog u našoj  je školi  s poštovanjem i ljubavlju obilježen Dan sjećanja na Vukovar. Prigodno uređenim panoom  u holu škole,  izlaganjem učenika i učiteljice povijesti Tee Bonaca o bitnim događajima koji su obilježili povijest Vukovara, htjelo se učenike podsjetiti koliko je Vukovar važan za sve stanovnike Republike Hrvatske i kako ne smijemo zaboraviti žrtvu ovog grada i opomenu da se takve strahote ne smiju ponoviti.

Zatim su učenici palili lampione  ispred Škole te odali počast i iskazali pijetet za sve žrtve, heroje  i poginule  branitelje  koji su u Domovinskom ratu žrtvovali svoje živote za sve nas. Počivali u miru.

 [više]

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA O ŠTRAJKU

Autor: Lorna Velenik Žufić, 18. 11. 2019. 12:51

Poštovani roditelji i dragi učenici,

od Sindikata hrvatskih učitelja  zaprimili smo obavijest o provedbi generalnog štrajka u školama Republike Hrvatske za utorak 19.11. 2019.

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja ali i učitelja, tako da se nastava neće održati.

Učitelji  i svi djelatnici u štrajku iz OŠ Tar – Vabriga zahvaljuju  se

roditeljima na razumijevanju i strpljenju!

 [više]

Nastup naših učenika na 27. znanstveno stručnom skupu Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika

Autor: Lorna Velenik Žufić, 18. 11. 2019. 11:29

U Poreču u hotelu Diamant od 15. do 17. studenog 2019. održala  se. 27. međunarodna konferencija učitelja njemačkog jezika Hrvatske (Kroatischer Deutschlehrerverband) sa temom : Od jezične animacije preko uravnoteženog razvoja jezičnih vještina do komunikacijske kompetencije. U okviru ove teme skup se bavio predstavljanjem  različitih načina i mogućnosti motiviranja za učenje više stranih jezika, s ciljem da se istakne važnost poznavanja više od jednoga stranog jezika

Skup je ove godine organiziran u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Goethe Institutom i Austrijskim kulturnim forumom, a okupilo se više od 200 sudionika iz Hrvatske i drugih europskih zemalja. Tijekom slupa održano je šest plenarnih predavanja profesora iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Austrije i Njemačke,28 radionica te 14 prezentacija različitih iskustava na hrvatskim i međunarodnim projektima.

Sa područja  Poreštine sudjelovalo je pet škola, a našu školu su predstavljali učenici četvrtog razreda Michele Brčić, Lucija Trifunović i Lucija Ljuština  pod vodstvom učiteljice njemačkog  jezika Kristine Veljačić Dobrijević. Oni su kratkim igrokazom predstavili svoje znanje njemačkog jezika. Čestitamo učenicima i učiteljici.

predstavili svoje znanje njemačkog jezika. Čestitamo učenicima i učiteljici.

Nihov nastup pogledajte na ovom linku

 [više]

Nona Lili i slikarica Marina

Autor: Lorna Velenik Žufić, 14. 11. 2019. 12:07

Naša škola već godinama njeguje zavičajnosti lokalne običaje i govor, pa nam je veliko zadovoljstvo bilo ugostiti pjesnikinju koja stvara na čakavštini, a još veći ponos potaknula je činjenica da je zbirku pjesama „Dvi male ruke“ ilustrirala naša učiteljica likovne kulture Marina Dželalija Jakominić. Učenici trečih, četvrtog i šestog razreda dočekali su pjesnikinju Lili Jelenaca toplo i srdačno i za početak joj izrecitirali njihove omiljene pjesmice iz zbirke „Dvi male ruke“. Za one kojima čakavsko narječje i nije baš blisko našla se i poneka pjesmica na standardnom jeziku. Nona Lili svoje je pjesme počela pisati za svoje unuke, ali i za svu djecu. Pjesmice su razigrane, u rimi, lako se pamte i prožete su sjećanjima pjesnikinje na djetinjstvo. Posebno zanimanje naših učenika potaknuli su crteži koji prate stihove i to što nam je učiteljica Marina pokazala originale i ispričala kako su nastali. Sada su je učenici gledali ne samo kao učiteljicu nego i kao slikaricu. Sve nas je dotaklo duboko prijateljstvo između nonice Lili i slikarice Marine koje traje još od srednjoškolskih dana učiteljice Marine u Puli gdje je  bila učenica u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna i tamo je upoznala Lili koja je tamo radila kao spremačica. Sada su i sve spremačice ponosne na Lili koja je dokazala da čovjek može biti umjetnik bez obzira na posao koji radi.  

 [više]

Trečaši u Kući tradicijske gastronomije

Autor: Lorna Velenik Žufić, 13. 11. 2019. 10:39

Učenici 3.a i 3.b razreda 12. studenog  2019. Imali su izvanučioničku nastavu u  Kući tradicijske gastronomije.  Učenici su na nastavi prirode i društva  obrađivali sadržaje  primorskog zavičaja, stoga smo dogovorili  s gospodinom Edijem Brčićem da im održi ogledno predavanje o našoj Istri i proizvodnji maslinovog ulja. Predavanje je bilo jako poučno i zanimljivo,a na kraju su učenici bili  počašćeni sokom i kruhom s domaćim maslinovim uljem.

Slike pogledajte u našoj foto-galeriji

 [više]

Misno slavlje sv. Martina u Taru

Autor: Lorna Velenik Žufić, 11. 11. 2019. 10:06

Svečana proslava nebeskog zaštitnika Tara sv. Martina održana je, u utorak 11. studenog 2019. Obilježena je svetom misom za učenike naše škole, u kojoj su sudjelovali i njihovi učitelji te ravnateljica škole. Misno slavlje predvodio je naš svećenik  Bartosz Pawlik.
Nažalost zbog loših vremenskih uvjeta nije bilo uobičajene procesije po mjestu sa kipom sv. Martina. 

 [više]

Naša genijalna Vita

Autor: Lorna Velenik Žufić, 7. 11. 2019. 19:40

Učenica 7.a razreda Osnovne škole Tar- Vabriga Vita Blažević pozvana je na Svjetsko natjecanje harmonikaša Confederation Mondiale  de l'accordeon u  Loulé, Algarve- PORTUGAL kao  jedna od predstavnica Hrvatske. Vita će imati priliku natjecati se s drugim harmonikašima iz  različitih zemalja : Argentine, Albanije,  Belgije, Bjelorusije,  Brazila, Čilea, Francuske, Japana itd. Navijamo za Vitu te se veselimo njenom povratku i rezultatima.

Nastup naše Vite možete pogledati na ovom linku

 [više]

OŠ Tar- Vabriga na PorečDoxu

Autor: Lorna Velenik Žufić, 6. 11. 2019. 11:46

U utorak 5.11. 2019. u održana je projekcija animiranog filma iz radionice stop animacije MALA CRVENA TOČKICA. Na radionici snimanja animiranog filma sudjelovao je i učenik naše Škole Ivor Deković , te učiteljice Marina Dželalija Jakominić i Adela Deković.

Kako nam je Ivor rekao radionica je bila izuzetno zanimljiva i poučna, a polaznici su imali priliku vidjeti kako nastaje animirani film od ideje do projekcije.  A zahvaljujući odličnim i stručnim voditeljima Morani Ikić Komljenović i Draženu Žerjavu,  posebno je istaknuo odličnu pozitivnu radnu atmosferu te jako lijepu suradnju s učenicima iz drugih osnovnih škola  s područja Poreča i okolice. 

 [više]

Kreativna nastava povijesti

Autor: Lorna Velenik Žufić, 6. 11. 2019. 10:09

Učiteljica povijesti Tea Bonaca obradila je srednjovijekovno društvo s učenicima šestog razreda na sasvim nov i jedinstven način.Sa učenicima je osmislila igrokaz kojim su prikazali razne slojeve feudalnog društva.Ovo je zaista lijep primjer prakse u našoj školi. Svaka pohvala učiteljici i učenicima.

Video možete pogledati klikom na ovaj link

 [više]

Obavijest učenicima i roditeljima za srijedu, 06.11. i četvrtak 07.11.2019.

Autor: Klaudija Jehnić, 5. 11. 2019. 10:49

 

 1. Srijeda 6.11. i četvrtak 7.11.  je Štrajk učitelja

 2. U srijedu 6.11. neće se održati mjesečne informacije i Noć čarolije čitanja.

  Navedeni događaji su prebačeni  za srijedu  20.11.2019.

   

  Hvala na razumijevanju uz srdačan pozdrav!

   

 [više]

Sportom do zdravlja

Autor: Lorna Velenik Žufić, 29. 10. 2019. 10:36

Već godinama se u našoj školi provodi projekt „Sportom do zdravlja“. Započeo ga je prof. kineziologije Nenad Tomić  u veljači 2016,a prihvatila ga je i nastavila Morana Herak instruktorica pilatesa koja ga vodi od siječnja 2019. Morana je pohađala mnoga stručna usavršavanja, od kojih treba naglasiti prvu razinu McGill metode kod prof. S.McGilla, stručnjaka za biomehaniku kralježnice. U prethodnoj školskoj godini u projektu je sudjelovalo oko 40-ak djece od 1-4 razreda, a ove školske godine bilježimo blagi porast učesnika koji je oko 65 djece što nas iznimno veseli. Već na prvim roditeljskim sastancima gdje je Morana predstavila projekt, roditelji su pokazali iznimno veliku zainteresiranost za uključivanjem u isti. Ona je unijela mnoge značajne promjene u projekt i osmislila svoj program rada . Na treninzima (koji su zasada 1 put tjedno)provode se vježbe koje uključuju rad na posturi tijela, pravilnom držanju, vježbe za poboljšanje motorike, koordinacije pokreta, ravnoteže ,općoj snazi tijela, pravilnom hodanju ,vježbe za očuvanje zdravlja stopala i kralježnice ,kao i korekcijske vježbe za kralježnicu kod prisutnih blagih deformacija ,a uvijek ostane i dovoljno vremena za igru…. „Učenici su pokazali veliki interes prema projektu što me jako veseli i daje motivaciju za rad, te za daljnja stručna usavršavanja. Pozivam sve one koji se nisu priključili našim treninzima neka dođu i probaju. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti imati još veći broj učenika koji će sudjelovati u ovom programu.I za kraj ,veselim se vježbanju s vama.“ poručuje naša Morana. Treba naglasiti i to da je ovaj projekt u potpunosti besplatan za učenike, a financira ga Općina Tar-Vabriga.

 [više]

Pratimo europske trendove u obrazovanju- Šumski istraživači naše Škole

Autor: Lorna Velenik Žufić, 25. 10. 2019. 14:00

Po uzoru na odgojno-obrazovne prakse razvijenih  europskih  zemalja  (Nizozemska, Danska, Njemačka)učenici trećih razreda Osnovne škole Tar- Vabriga, 24. rujna 2019.  su  pod vodstvom svojih razrednica  Karmen Kureljak, Lorene Palman Salih te učiteljice Adele Deković imali priliku sudjelovati u novoj izvannastavnoj aktivnosti naše Škole- Šumski istraživači.

Kako se rad s učenicima Osnovne škole neprestano pozitivno usmjerava, rad se modernizira, učitelji se educiraju tako se pokreće i sve veći broj novih izvannastavnih programa koji učenicima nude najbolje iz odgojno-obrazovne prakse. 

Program Šumski istraživači namijenjen je ove godine  učenicima nižih razreda osnovne škole. Pokušat će obuhvatiti što veći broj učenika,  no za početak će to biti učenici trećih i drugih razreda. 

Cilj programa je vratiti prirodu djeci i u prirodu vratiti dijete.  Razlog tome su brojna istraživanja pozitivnog utjecaja prirode na dječji razvoj , psihičko i fizičko zdravlje.  Također program je idealan kao protuteža užurbanom i tehnološki ispunjenom dječjem životu.

Učenici su uživali u slobodnoj igri i planiranom istraživanju, učili su se orijentirati u prirodi, te bili usmjereni na suradnju i pomaganje čime se potiče i razvija osjećaj za  timski rad, a time i njihov socio-emocionalni razvoj.

 [više]

Posjet četvrtaša Solani Sečovlje

Autor: Lorna Velenik Žufić, 24. 10. 2019. 12:42

U srijedu 23.10. 2019. naši su se četvrtaši sa svojom učiteljicom Loretom Šućur zaputili preko granice u susjednu Sloveniju u posjet Solani Sečovlje. Ova solana, smještena u Piranskom zaljevu, najveća je u Sloveniji, te najsjevernija u Sredozemnom moru i jedna od posljednjih solana u kojima se sol obrađuje na tradicionalan način istim postupkom već 700 godina. Na području starih, napuštenih solana nalazi se muzej solarstva, u kojem su naši četvrtaši promatrali razvoj solana i način života solara tijekom stoljeća sve do današnjih dana. Izvorno močvarno tlo nastalo zbog kontakta mora i kopna čovjek je pretvorio u polja soli, a pored toga područje solana proglašeno je parkom prirode jer je to je najveće obalno močvarno područje i kao takvo dom je mnogih ptica. Ovdje je moguće vidjeti i do 301 vrsta ptica koje ovdje žive i uopće im ne smeta djelatnost solane. Ovo je jedinstven primjer zaštite prirode i gospodarskog razvoja. Tijekom ovog posjeta naši su se četvrtaši lijepo zabavili i puno toga naučili.

 

 

 [više]

Prvi savjetnički posjet u sklopu Škole za život

Autor: Lorna Velenik Žufić, 22. 10. 2019. 13:47

U našoj školi održan je u četvrtak 17. listopada 2019. godine prvi savjetnički posjet kojem su prisustvovali učitelji, stručni suradnici i ravnateljica u trajanju od 4 sata od 15,00 do 19,00. Ovaj stručni posjet je bio vezan uz provedbu Cjelovite kurikularne reforme te kao podrška našim učiteljima u provedbi Škole za život, a organizira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Mentorice Škole za život održale su vrlo zanimljivu i korisnu edukaciju, s posebnim naglaskom na teme Aktivno učenje i Vrednovanje. Prvi je dio bilo interaktivno izlaganje o aktivnome učenju. Drugi se dio skupa sastojao od tri radionice o novim načinima vrednovanja učenika. Nakon radionica sudionici skupa su mogli postavljati pitanja koja se tiču Škole za život. Voditeljice su iscrpno odgovarale na postavljena pitanja. Sudionici skupa su naučili nešto novo te su kući otišli zadovoljni i puni dojmova.

 [više]

Obavijest učenicima i roditeljima za srijedu 23.10.2019.

Autor: Klaudija Jehnić, 22. 10. 2019. 10:22

Poštovani roditelji i dragi učenici,

od Sindikata hrvatskih učitelja  zaprimili smo obavijest o najavi i provedbi štrajka u školama naše županija za srijedu 23.10.2019.

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja ali i učitelja, tako da se nastava neće održati.

Učitelji  i svi djelatnici u štrajku iz OŠ Tar – Vabriga zahvaljuju  se

roditeljima na razumijevanju i strpljenju!

 [više]

obavijest za učenike i roditelje

Autor: Lorna Velenik Žufić, 21. 10. 2019. 13:28

U utorak 22. listopada 2019. nastava će se odvijati po rasporedu.

 

 [više]

Obavijest za učenike i roditelje o štrajku

Autor: Lorna Velenik Žufić, 17. 10. 2019. 21:30

Poštovani roditelji i dragi učenici,

od Sindikata hrvatskih učitelja  zaprimili smo obavijest o najavi i provedbi štrajka u školama svih županija u ponedjeljak 21.10.2019.

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja ali i učitelja, tako da se nastava neće održati.

Hvala na razumijevanju!

 [više]

eTwinning- europsko stručno usavršavanje za budućnost obrazovanja učiteljice Adele Deković

Autor: Lorna Velenik Žufić, 16. 10. 2019. 09:21

Učiteljica naše Škole Adela Deković prisustvovala  je kontaktnom eTwinnig seminaru Collaborative activities go beyond communication and exchange of materials, u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke od 10.  do 12. listopada 2019. godine.

 Odlično organiziran i inspirativan seminar bio je namijenjen učiteljima iz Europe kako bi se širila ideja novih načina rada s učenicima putem međunarodne online platforme eTwinniga,  namijenjene odgojno-obrazovnim ustanovama.

Različite radionice i predavanja nudile su ideje za nove projekte i upoznavanje s novim web alatima za podizanje kvalitete rada s učenicima.

Putem ove platforme učitelji i učenici iz različitih dijelova Europe mogu surađivati na zajedničkim projektima ,u čemu su već sudjelovali učenici naše Škole s učiteljicom Adelom. „Bila su to dva projekta, The way to marriage i Cultural heritage u kojima smo zajednički radili s učiteljima i učenicima iz Turske, Francuske, Slovačke, Grčke itd. Ovaj način učenja i našim učenicima je posebno zanimljiv jer imaju priliku učiti o sebi i drugima koristeći se engleskim jezikom kao jezikom komunikacije s drugim školama“, rekla nam je učiteljica Adela Deković.

Također nam je najavljen  i početak novog eTwinning projekta Nature is our future u  kojem sudjeluju učenici naše Škole.

 [više]

DANI ZAHVALNOSTI ZA KRUH I PLODOVE ZEMLJE

Autor: Lorna Velenik Žufić, 15. 10. 2019. 13:31

Hodnicima naše škole širio se miris kruha i krušnih proizvoda. Svega se čovjek zasiti, samo kruha nikada! Zato smo i mi u ponedjeljak 14. Listopada malo zastali i kratko zahvalili za kruh i obilje plodova zemlje. Naši učenici govorili su o važnosti kruha. Provedena je anketa o poznavanju zdrave prehrane. Čuli smo koliko su učenici i učitelji naše škole upoznati sa zdravom prehranom. Rezultati ankete pokazali su kako se naši učenici I učitelji zdravo hrane iako bi neke prehrambene navike još mogli i popraviti. Onima koji su bili nesigurni što jesti, a što izbjegavati pomogle su „Prehrambene dileme“ učenica 6. razreda. Prava gozba uslijedila je nakon riječi svećenika, vlč. Bartosza i blagoslova hrane, kada su učenici zajedno blagovali.

Hvala roditeljima i djeci na trudu koji su uložili praveći domaće delicije.

                                                                                                                          Vjrroučiteljica Ankica Tutiš

 [više]

Obavijest ua učenike i roditelje o štrajku

Autor: Lorna Velenik Žufić, 14. 10. 2019. 10:03

Poštovani roditelji!

od Sindikata hrvatskih učitelja  zaprimili smo obavijest o najavi i provedbi štrajka u školama naše županije. 
„Štrajk će u osnovnoškolskim ustanovama organizirati Sindikat hrvatskih učitelja u sustavu osnovnog obrazovanja. Štrajk u osnovnim i srednjim školama prema cirkularnom modelu nastavlja se u Istarskoj županiji u utorak  15. listopada 2019. godine, a u vremenu rada osnovnoškolske ustanove u skladu s uputama Glavnog štrajkaškog odbora Sindikata."

Dakle, u utorak 15. listopada 2019. djelatnici naše škole stupaju u štrajk !!!

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja ali i učitelja, tako da se nastava neće održati.

Hvala na razumijevanju!

 

 [više]

Solidarnost na djelu 2019.

Autor: Lorna Velenik Žufić, 11. 10. 2019. 13:44

Sabirna akcija Crvenog križa „Solidarnost na djelu 2019.“ u našem je Taru dugo iščekivana akcija. Naime, već dugi niz godina školarci Osnovne škole Tar-Vabriga jedva dočekaju spomenutu hvalevrijednu akciju. Iz dana u dan nestrpljivo čekaju i pitaju učiteljicu kada će se akcija provesti. I tako svake godine… Jer je to njima pojam druženja, veselja, zajedništva i humanosti.

Ove se godine akcija odvijala u četvrtak 10. listopada 2019. od 16,00 do 19,00. sati. Svima je već poznato da se na isti dan u mjesecu listopadu na razini cijele Hrvatske prodaju novčani bonovi u vrijednosti od 5 kuna koje sakuplja Crveni križ u humanitarne svrhe.

Toga su se dana, nakon dogovora i formiranja ekipe s učiteljicom Martom Rupenović, učenici 7. i 8. razreda (čak 21) sastali s gospođom Jadrankom Radojković i volonterima Crvenog križa Tar. Odmah je postignut dogovor o obilasku mjesta i raspodjeli grupa te je akcija mogla započeti. Učenici su trkom krenuli jer, naravno, ovu su akciju čekali cijelu godinu. Obilazili su kuće i, kažu, svi su građani bili ljubazni i većina je kupila bon, a neki i puno više. Jako su zadovoljni prodajom te su si na povratku prepričavali tko je brže i više novaca skupio. Potom su se malo počastili u prostorijama Crvenog križa Tar, slikali za izvješće, te se još malo prisjećali svojih zgoda i uspjeha u prodaji bonova. I svi su dojmovi bili pozitivni.

Možemo reći da je i ova akcija prošla veoma uspješno. Osim darežljivih građana, nositelji ovogodišnje akcije Solidarnost na djelu 2019. opet su bili naši dragi učenici; naša djeca iz bliže ili dalje okoline. S ponosom kažemo da su ovaj zadatak odradili vrhunski i s puno iskustva i volje. Sakupljen je novac za potrebite, a naši su učenici sa sobom ponijeli lijepu uspomenu i doživljaje kojim su obogatili svoje srce. Naučili su se dogovarati, surađivati, veseliti se i pomagati, a sve su to činili zajedno. Time su potvrdili svoju humanost i solidarnost, te nam pokazali da je budućnost cijelog mjesta i našeg Crvenog križa u dobrim rukama.

Velika hvala upućuje se našem divnom građanstvu, našim dragim učenicima te voditeljici Jadranki Radojković i učiteljici Marti Rupenović. Bez svih njih ova bi akcija bila neizvediva.

 [više]

Obavijest za učenike i roditelje

Autor: Lorna Velenik Žufić, 10. 10. 2019. 15:55

U petak 11.10 .2019. nastava se odvija po rasporedu. Ukoliko se školski sindikati odluče za sljedeći štrajk biti ćete pravovremeno obaviješteni na stranicama škole. 

 [više]

Obavijest za učenike i roditelje OŠ Tar-Vabriga

Autor: Klaudija Jehnić, 9. 10. 2019. 23:51

Obavijest za učenike i roditelje OŠ Tar - Vabriga!

Postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata nije uspio te se sutra 10.10. najavljuje ŠTRAJK učitelja.

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja ali i učitelja.

Hvala na razumijevanju!

                                                                                           Ravnateljica:

                                                                                           Andrea Baksa, prof.

 

 

 [više]

Olimpijski dan

Autor: Lorna Velenik Žufić, 12. 9. 2019. 10:51

Povodom Olimpijskog dana učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Hrvoje Pajić  organizirao je atletsko-gimnastički poligon za učenike naše škole u srijedu 11.rujna 2019. Na više punktova školskog igrališta odvijale su se sportske aktivnosti kao što su skok u vis,bacanje medicinke, vježbe na gredi, vježbe na parteru ( stoj,kolut,zvijezda ), sprint 30 metara, skok u dalj i preskakanje kozlića. Popratne aktivnosti bile su igre s loptom i ekipne igre. Međurazredno zajedničko druženje uljepšalo je ovaj dan.

 

 [više]

OBAVIJEST ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE 2019./2020.!

Autor: Klaudija Jehnić, 4. 9. 2019. 13:05

OBAVIJEST UČENICIMA
OSNOVNE ŠKOLE TAR-VABRIGA!


Redovna nastava započinje u ponedjeljak, 09.09.2019. u 08,00 sati za sve učenike od II. do VIII. razreda.

Učenicima 1. razreda nastava počinje u ponedjeljak, 09.09.2019. u 10 sati u Osnovnoj školi Vabriga.

Autobusi za učenike-putnike dana 09.09.2019. kreću:

 • iz smjera Nove Vasi u 07,15 sati
 • iz Kukci u 07,20 
 • iz Červara u 07,30
 • iz Tara za Vabrigu u 07,45

Povratak autobusa:

 • iz Vabrige u 12,15 sati
 • iz Tara za Novu Vas i Červar u 12,35 sati.

Učenici u Školu dolaze sa torbama jer će im biti podijeljeni besplatni udžbenici.

 

ORGANIZACIJA RADA ZA PONEDJELJAK, 09.09.2019.

Predmetna nastava (zajedno sa 3. a, 3.b i 4. razredom) - Škola Tar

 • Okupljanje učenika 3.- 8. razreda u hodniku škole u 8,00 sati
 • Pozdrav ravnateljice i uvodne informacije
 • 5. a i 5.b razred : - prva tri sata nastave sa razrednicama-                                                - 4. i 5. sat po rasporedu
 • od 6. - 8. razreda: - prva dva sata SR;    
 •                                - 3., 4. i 5. sat po rasporedu

           MARENDA (15 min)

       12,35 – polazak  autobusa, odlazak učenika kućama

Razredna  nastava (1.a,1.b, 2.a i  2.b) – Škola Vabriga

          Program za prve razrede

 • 1. razred – okupljanje i doček u 10,00
 • Pozdrav ravnateljice i predstavnika lokalne zajednice
 • Prigodni program dobrodošlice prvašićima
 • Upoznavanje prvašića, razrednica i roditelja
 • Druženje i domjenak u čast prvašića

1. i 2. razredi: - satovi razrednika i uvodne informacije  s razrednicom

MARENDA (15 min)

 12,15  -  polazak autobusa i odlazak učenika kućama

Produženi boravak se toga dana neće održati, a od utorka 10. rujna 2019.  produženi boravak je organiziran.

Svim učenicima OŠ Tar-Vabriga, osobito učenicima 5. razreda iz Nove Vasi te prvašićima i njihovim roditeljima želim dobrodošlicu u našu Školu i  lijep početak nove školske godine te puno uspjeha, sreće i zadovoljstva!      

                                                         Ravnateljica:  Andrea Baksa, prof.

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 vijesti

VAŽNA OBAVIJEST RODITELJIMA I UČENICIMA!

Autor: Andrea Baksa, 3. 12. 2019. 08:17

Poštovani roditelji i učenici!

Nastavljamo sa našim radom tamo gdje smo stali. Ne brinite o realizaciji nastavnog sadržaja koje nije obrađeno na vrijeme, niti zbog manjeg broja ocjena. Sve ćemo na vrijeme nadoknaditi i ispredavati. Djeca i vi roditelji nećete biti dodatno opterećeni niti pod dodatnim stresom zbog proteklog ŠTRAJKA i 16 dana koji nisu bili nastavni.

Odgojno - obrazovni proces mora teći normalno i prema planu svakog učitelja i predmetne i razredne nastave. Informaciju za dane koji će postati nastavni u svrhu nadoknađivanja nastave, te tijek i način  nadoknađivanja će te dobiti na vrijeme kada se usuglasi MZO, naš osnivač IŽ, te ravnatelji naše županije. Učenici ne smiju biti zakinuti za gradivo i aktivnosti koji se moraju provesti.

Hvala vam na razumijevanju, suradnji i podršci koju nam pružate cijelo ovo vrijeme proživljavajući s nama povijesne trenutke u hrvatskom obrazovanju!

                                                                   Ravnateljica: Andrea Baksa,prof.

 [više]

Obavijest roditeljima i učenicima!

Autor: Klaudija Jehnić, 2. 12. 2019. 22:15

Poštovani učenici i roditelji!


Obavještavamo vas da je od sutra 3. prosinca 2019. organizirana  redovna nastava prema rasporedu sati.

 

Zahvaljujemo Vam se  na strpljenju i podršci koju ste dali djelatnicima naše Škole.

                                                                                       Ravnateljica:

                                                                                       Andrea Baksa, prof.

 [više]

Obavijest o štrajku od ponedjeljka 25.11.2019.

Autor: Andrea Baksa, 22. 11. 2019. 09:24

Poštovani  roditelji, draga djeco!

 

Od ponedjeljka 25. studenog 2019. učenici koji dođu u školu bitI će zbrinuti u Taru, pa molimo roditelje da djecu dovedu  u Tar, a ne u Vabrigu  i to do 8,00 sati nakon čega će se škola zaključati. Djeca će biti zbrinuta i pod nadzorom. Svi učitelji i osoblje su  do daljnjega u štrajku, te vas molimo za razumijevanje. Marendu si djeca moraju od ponedjeljka donijeti sama, također i oni koji će biti na produženom boravku i te dane vam naravno nećemo naplatiti.

Još jednom se želim srdačno zahvaliti roditeljima na razumijevanju, suradnji i podršci učiteljima i svim djelatnicima u prosvjeti da ostvare svoja ljudska prava, osobito pravo na dostojanstvo jer biti učitelj  i raditi sa djecom u prosvjeti je POZIV!

                                                                  Ravnateljica

 [više]

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA O ŠTRAJKU

Autor: Lorna Velenik Žufić, 19. 11. 2019. 11:06

Poštovani roditelji i dragi učenici,

danas je na zajedničkoj sjednici Velikog vijeća SHU-a i Središnjeg odbora NSZSSH odlučeno da se od sutra nalazimo u generalnom štrajku do ispunjenja zahtjeva te se predviđene školske aktivnosti moraju odgoditi.

Mjesečne informacije odgađaju se do daljnjega.

Noć čarolije čitanja odgađa se za veljaču 2020. 

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja, ali i učitelja, tako da se nastava neće održati.

Molim vas da za sve informacije redovito pratite naše obavijesti u medijima i  na školskom webu.

Učitelji  i svi djelatnici u štrajku iz OŠ Tar – Vabriga zahvaljuju  se

roditeljima na razumijevanju i strpljenju!

 [više]

Teta Jesenka u posjetu tarskim dječjim vrtićima

Autor: Lorna Velenik Žufić, 18. 11. 2019. 14:15

Kada jesensko šarenilo zavlada biljnim svijetom  uobičajeno je da  dječje vrtiće posjeti teta Jesenka.  Zanimljivo je da ovu personifikaciju jeseni odradi netko tko nije djelatnik vrtića jer svoje maskirane odgajateljice djeca lako prepoznaju, pa tako kreativna učiteljica talijanskog jezika sa glumačkim talentom Daliborka Škofić krene u posjet tarskim vrtićima prerušena u tetu Jesenku. Mališani ju uvijek dočekaju sa velikim oduševljenjem i glasnim povicima, te još dugo prepričavaju ovaj događaj. Tako je ona i ove godine posjetila dječji vrtić „ Morski konjić“ i talijanski dječji  vrtić „ Paperino“ . Djeci je donijela košaru punu jesenskih  plodova i povela s njima zanimljiv razgovor o karakteristikama jeseni s naglaskom na zaštitu prirode. Odgajateljice su djecu unaprijed pripremale za ovaj razgovor često im skrećući pažnju na obilježja jeseni, jesenske plodove i na pripremu životinja za zimu. Dječji vrtić „ Morski konjić“  susret s tetom Jesenkom odradio je u šumskom vrtiću u Frati gdje oni uobičajeno svaki petak provode svoje aktivnosti na otvorenom, ukoliko vrijeme to dozvoli. Tamo su sa tetom Jesenkom degustirali plodove iz njene košarice i uživali u okusu mandarina,krušaka, pomikakija i pečenih kestena, a sve to ima bolji okus na svježem zraku.  Osim prirode teta Jesenka voli i zavičajnost , pa su joj mališani rekli i brojne lokalne nazive za voće i povrće. Svi se nadaju da će tetu Jesenku ( ovu pravu- kažu djeca ) vidjeti i slijedeće godine.

 [više]

Dan sjećanja na Vukovar

Autor: Lorna Velenik Žufić, 18. 11. 2019. 13:45

   Dana 18. studenog u našoj  je školi  s poštovanjem i ljubavlju obilježen Dan sjećanja na Vukovar. Prigodno uređenim panoom  u holu škole,  izlaganjem učenika i učiteljice povijesti Tee Bonaca o bitnim događajima koji su obilježili povijest Vukovara, htjelo se učenike podsjetiti koliko je Vukovar važan za sve stanovnike Republike Hrvatske i kako ne smijemo zaboraviti žrtvu ovog grada i opomenu da se takve strahote ne smiju ponoviti.

Zatim su učenici palili lampione  ispred Škole te odali počast i iskazali pijetet za sve žrtve, heroje  i poginule  branitelje  koji su u Domovinskom ratu žrtvovali svoje živote za sve nas. Počivali u miru.

 [više]

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA O ŠTRAJKU

Autor: Lorna Velenik Žufić, 18. 11. 2019. 12:51

Poštovani roditelji i dragi učenici,

od Sindikata hrvatskih učitelja  zaprimili smo obavijest o provedbi generalnog štrajka u školama Republike Hrvatske za utorak 19.11. 2019.

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja ali i učitelja, tako da se nastava neće održati.

Učitelji  i svi djelatnici u štrajku iz OŠ Tar – Vabriga zahvaljuju  se

roditeljima na razumijevanju i strpljenju!

 [više]

Nastup naših učenika na 27. znanstveno stručnom skupu Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika

Autor: Lorna Velenik Žufić, 18. 11. 2019. 11:29

U Poreču u hotelu Diamant od 15. do 17. studenog 2019. održala  se. 27. međunarodna konferencija učitelja njemačkog jezika Hrvatske (Kroatischer Deutschlehrerverband) sa temom : Od jezične animacije preko uravnoteženog razvoja jezičnih vještina do komunikacijske kompetencije. U okviru ove teme skup se bavio predstavljanjem  različitih načina i mogućnosti motiviranja za učenje više stranih jezika, s ciljem da se istakne važnost poznavanja više od jednoga stranog jezika

Skup je ove godine organiziran u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Goethe Institutom i Austrijskim kulturnim forumom, a okupilo se više od 200 sudionika iz Hrvatske i drugih europskih zemalja. Tijekom slupa održano je šest plenarnih predavanja profesora iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Austrije i Njemačke,28 radionica te 14 prezentacija različitih iskustava na hrvatskim i međunarodnim projektima.

Sa područja  Poreštine sudjelovalo je pet škola, a našu školu su predstavljali učenici četvrtog razreda Michele Brčić, Lucija Trifunović i Lucija Ljuština  pod vodstvom učiteljice njemačkog  jezika Kristine Veljačić Dobrijević. Oni su kratkim igrokazom predstavili svoje znanje njemačkog jezika. Čestitamo učenicima i učiteljici.

predstavili svoje znanje njemačkog jezika. Čestitamo učenicima i učiteljici.

Nihov nastup pogledajte na ovom linku

 [više]

Nona Lili i slikarica Marina

Autor: Lorna Velenik Žufić, 14. 11. 2019. 12:07

Naša škola već godinama njeguje zavičajnosti lokalne običaje i govor, pa nam je veliko zadovoljstvo bilo ugostiti pjesnikinju koja stvara na čakavštini, a još veći ponos potaknula je činjenica da je zbirku pjesama „Dvi male ruke“ ilustrirala naša učiteljica likovne kulture Marina Dželalija Jakominić. Učenici trečih, četvrtog i šestog razreda dočekali su pjesnikinju Lili Jelenaca toplo i srdačno i za početak joj izrecitirali njihove omiljene pjesmice iz zbirke „Dvi male ruke“. Za one kojima čakavsko narječje i nije baš blisko našla se i poneka pjesmica na standardnom jeziku. Nona Lili svoje je pjesme počela pisati za svoje unuke, ali i za svu djecu. Pjesmice su razigrane, u rimi, lako se pamte i prožete su sjećanjima pjesnikinje na djetinjstvo. Posebno zanimanje naših učenika potaknuli su crteži koji prate stihove i to što nam je učiteljica Marina pokazala originale i ispričala kako su nastali. Sada su je učenici gledali ne samo kao učiteljicu nego i kao slikaricu. Sve nas je dotaklo duboko prijateljstvo između nonice Lili i slikarice Marine koje traje još od srednjoškolskih dana učiteljice Marine u Puli gdje je  bila učenica u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna i tamo je upoznala Lili koja je tamo radila kao spremačica. Sada su i sve spremačice ponosne na Lili koja je dokazala da čovjek može biti umjetnik bez obzira na posao koji radi.  

 [više]

Trečaši u Kući tradicijske gastronomije

Autor: Lorna Velenik Žufić, 13. 11. 2019. 10:39

Učenici 3.a i 3.b razreda 12. studenog  2019. Imali su izvanučioničku nastavu u  Kući tradicijske gastronomije.  Učenici su na nastavi prirode i društva  obrađivali sadržaje  primorskog zavičaja, stoga smo dogovorili  s gospodinom Edijem Brčićem da im održi ogledno predavanje o našoj Istri i proizvodnji maslinovog ulja. Predavanje je bilo jako poučno i zanimljivo,a na kraju su učenici bili  počašćeni sokom i kruhom s domaćim maslinovim uljem.

Slike pogledajte u našoj foto-galeriji

 [više]

Misno slavlje sv. Martina u Taru

Autor: Lorna Velenik Žufić, 11. 11. 2019. 10:06

Svečana proslava nebeskog zaštitnika Tara sv. Martina održana je, u utorak 11. studenog 2019. Obilježena je svetom misom za učenike naše škole, u kojoj su sudjelovali i njihovi učitelji te ravnateljica škole. Misno slavlje predvodio je naš svećenik  Bartosz Pawlik.
Nažalost zbog loših vremenskih uvjeta nije bilo uobičajene procesije po mjestu sa kipom sv. Martina. 

 [više]

Naša genijalna Vita

Autor: Lorna Velenik Žufić, 7. 11. 2019. 19:40

Učenica 7.a razreda Osnovne škole Tar- Vabriga Vita Blažević pozvana je na Svjetsko natjecanje harmonikaša Confederation Mondiale  de l'accordeon u  Loulé, Algarve- PORTUGAL kao  jedna od predstavnica Hrvatske. Vita će imati priliku natjecati se s drugim harmonikašima iz  različitih zemalja : Argentine, Albanije,  Belgije, Bjelorusije,  Brazila, Čilea, Francuske, Japana itd. Navijamo za Vitu te se veselimo njenom povratku i rezultatima.

Nastup naše Vite možete pogledati na ovom linku

 [više]

OŠ Tar- Vabriga na PorečDoxu

Autor: Lorna Velenik Žufić, 6. 11. 2019. 11:46

U utorak 5.11. 2019. u održana je projekcija animiranog filma iz radionice stop animacije MALA CRVENA TOČKICA. Na radionici snimanja animiranog filma sudjelovao je i učenik naše Škole Ivor Deković , te učiteljice Marina Dželalija Jakominić i Adela Deković.

Kako nam je Ivor rekao radionica je bila izuzetno zanimljiva i poučna, a polaznici su imali priliku vidjeti kako nastaje animirani film od ideje do projekcije.  A zahvaljujući odličnim i stručnim voditeljima Morani Ikić Komljenović i Draženu Žerjavu,  posebno je istaknuo odličnu pozitivnu radnu atmosferu te jako lijepu suradnju s učenicima iz drugih osnovnih škola  s područja Poreča i okolice. 

 [više]

Kreativna nastava povijesti

Autor: Lorna Velenik Žufić, 6. 11. 2019. 10:09

Učiteljica povijesti Tea Bonaca obradila je srednjovijekovno društvo s učenicima šestog razreda na sasvim nov i jedinstven način.Sa učenicima je osmislila igrokaz kojim su prikazali razne slojeve feudalnog društva.Ovo je zaista lijep primjer prakse u našoj školi. Svaka pohvala učiteljici i učenicima.

Video možete pogledati klikom na ovaj link

 [više]

Obavijest učenicima i roditeljima za srijedu, 06.11. i četvrtak 07.11.2019.

Autor: Klaudija Jehnić, 5. 11. 2019. 10:49

 

 1. Srijeda 6.11. i četvrtak 7.11.  je Štrajk učitelja

 2. U srijedu 6.11. neće se održati mjesečne informacije i Noć čarolije čitanja.

  Navedeni događaji su prebačeni  za srijedu  20.11.2019.

   

  Hvala na razumijevanju uz srdačan pozdrav!

   

 [više]

Sportom do zdravlja

Autor: Lorna Velenik Žufić, 29. 10. 2019. 10:36

Već godinama se u našoj školi provodi projekt „Sportom do zdravlja“. Započeo ga je prof. kineziologije Nenad Tomić  u veljači 2016,a prihvatila ga je i nastavila Morana Herak instruktorica pilatesa koja ga vodi od siječnja 2019. Morana je pohađala mnoga stručna usavršavanja, od kojih treba naglasiti prvu razinu McGill metode kod prof. S.McGilla, stručnjaka za biomehaniku kralježnice. U prethodnoj školskoj godini u projektu je sudjelovalo oko 40-ak djece od 1-4 razreda, a ove školske godine bilježimo blagi porast učesnika koji je oko 65 djece što nas iznimno veseli. Već na prvim roditeljskim sastancima gdje je Morana predstavila projekt, roditelji su pokazali iznimno veliku zainteresiranost za uključivanjem u isti. Ona je unijela mnoge značajne promjene u projekt i osmislila svoj program rada . Na treninzima (koji su zasada 1 put tjedno)provode se vježbe koje uključuju rad na posturi tijela, pravilnom držanju, vježbe za poboljšanje motorike, koordinacije pokreta, ravnoteže ,općoj snazi tijela, pravilnom hodanju ,vježbe za očuvanje zdravlja stopala i kralježnice ,kao i korekcijske vježbe za kralježnicu kod prisutnih blagih deformacija ,a uvijek ostane i dovoljno vremena za igru…. „Učenici su pokazali veliki interes prema projektu što me jako veseli i daje motivaciju za rad, te za daljnja stručna usavršavanja. Pozivam sve one koji se nisu priključili našim treninzima neka dođu i probaju. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti imati još veći broj učenika koji će sudjelovati u ovom programu.I za kraj ,veselim se vježbanju s vama.“ poručuje naša Morana. Treba naglasiti i to da je ovaj projekt u potpunosti besplatan za učenike, a financira ga Općina Tar-Vabriga.

 [više]

Pratimo europske trendove u obrazovanju- Šumski istraživači naše Škole

Autor: Lorna Velenik Žufić, 25. 10. 2019. 14:00

Po uzoru na odgojno-obrazovne prakse razvijenih  europskih  zemalja  (Nizozemska, Danska, Njemačka)učenici trećih razreda Osnovne škole Tar- Vabriga, 24. rujna 2019.  su  pod vodstvom svojih razrednica  Karmen Kureljak, Lorene Palman Salih te učiteljice Adele Deković imali priliku sudjelovati u novoj izvannastavnoj aktivnosti naše Škole- Šumski istraživači.

Kako se rad s učenicima Osnovne škole neprestano pozitivno usmjerava, rad se modernizira, učitelji se educiraju tako se pokreće i sve veći broj novih izvannastavnih programa koji učenicima nude najbolje iz odgojno-obrazovne prakse. 

Program Šumski istraživači namijenjen je ove godine  učenicima nižih razreda osnovne škole. Pokušat će obuhvatiti što veći broj učenika,  no za početak će to biti učenici trećih i drugih razreda. 

Cilj programa je vratiti prirodu djeci i u prirodu vratiti dijete.  Razlog tome su brojna istraživanja pozitivnog utjecaja prirode na dječji razvoj , psihičko i fizičko zdravlje.  Također program je idealan kao protuteža užurbanom i tehnološki ispunjenom dječjem životu.

Učenici su uživali u slobodnoj igri i planiranom istraživanju, učili su se orijentirati u prirodi, te bili usmjereni na suradnju i pomaganje čime se potiče i razvija osjećaj za  timski rad, a time i njihov socio-emocionalni razvoj.

 [više]

Posjet četvrtaša Solani Sečovlje

Autor: Lorna Velenik Žufić, 24. 10. 2019. 12:42

U srijedu 23.10. 2019. naši su se četvrtaši sa svojom učiteljicom Loretom Šućur zaputili preko granice u susjednu Sloveniju u posjet Solani Sečovlje. Ova solana, smještena u Piranskom zaljevu, najveća je u Sloveniji, te najsjevernija u Sredozemnom moru i jedna od posljednjih solana u kojima se sol obrađuje na tradicionalan način istim postupkom već 700 godina. Na području starih, napuštenih solana nalazi se muzej solarstva, u kojem su naši četvrtaši promatrali razvoj solana i način života solara tijekom stoljeća sve do današnjih dana. Izvorno močvarno tlo nastalo zbog kontakta mora i kopna čovjek je pretvorio u polja soli, a pored toga područje solana proglašeno je parkom prirode jer je to je najveće obalno močvarno područje i kao takvo dom je mnogih ptica. Ovdje je moguće vidjeti i do 301 vrsta ptica koje ovdje žive i uopće im ne smeta djelatnost solane. Ovo je jedinstven primjer zaštite prirode i gospodarskog razvoja. Tijekom ovog posjeta naši su se četvrtaši lijepo zabavili i puno toga naučili.

 

 

 [više]

Prvi savjetnički posjet u sklopu Škole za život

Autor: Lorna Velenik Žufić, 22. 10. 2019. 13:47

U našoj školi održan je u četvrtak 17. listopada 2019. godine prvi savjetnički posjet kojem su prisustvovali učitelji, stručni suradnici i ravnateljica u trajanju od 4 sata od 15,00 do 19,00. Ovaj stručni posjet je bio vezan uz provedbu Cjelovite kurikularne reforme te kao podrška našim učiteljima u provedbi Škole za život, a organizira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Mentorice Škole za život održale su vrlo zanimljivu i korisnu edukaciju, s posebnim naglaskom na teme Aktivno učenje i Vrednovanje. Prvi je dio bilo interaktivno izlaganje o aktivnome učenju. Drugi se dio skupa sastojao od tri radionice o novim načinima vrednovanja učenika. Nakon radionica sudionici skupa su mogli postavljati pitanja koja se tiču Škole za život. Voditeljice su iscrpno odgovarale na postavljena pitanja. Sudionici skupa su naučili nešto novo te su kući otišli zadovoljni i puni dojmova.

 [više]

Obavijest učenicima i roditeljima za srijedu 23.10.2019.

Autor: Klaudija Jehnić, 22. 10. 2019. 10:22

Poštovani roditelji i dragi učenici,

od Sindikata hrvatskih učitelja  zaprimili smo obavijest o najavi i provedbi štrajka u školama naše županija za srijedu 23.10.2019.

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja ali i učitelja, tako da se nastava neće održati.

Učitelji  i svi djelatnici u štrajku iz OŠ Tar – Vabriga zahvaljuju  se

roditeljima na razumijevanju i strpljenju!

 [više]

obavijest za učenike i roditelje

Autor: Lorna Velenik Žufić, 21. 10. 2019. 13:28

U utorak 22. listopada 2019. nastava će se odvijati po rasporedu.

 

 [više]

Obavijest za učenike i roditelje o štrajku

Autor: Lorna Velenik Žufić, 17. 10. 2019. 21:30

Poštovani roditelji i dragi učenici,

od Sindikata hrvatskih učitelja  zaprimili smo obavijest o najavi i provedbi štrajka u školama svih županija u ponedjeljak 21.10.2019.

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja ali i učitelja, tako da se nastava neće održati.

Hvala na razumijevanju!

 [više]

eTwinning- europsko stručno usavršavanje za budućnost obrazovanja učiteljice Adele Deković

Autor: Lorna Velenik Žufić, 16. 10. 2019. 09:21

Učiteljica naše Škole Adela Deković prisustvovala  je kontaktnom eTwinnig seminaru Collaborative activities go beyond communication and exchange of materials, u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke od 10.  do 12. listopada 2019. godine.

 Odlično organiziran i inspirativan seminar bio je namijenjen učiteljima iz Europe kako bi se širila ideja novih načina rada s učenicima putem međunarodne online platforme eTwinniga,  namijenjene odgojno-obrazovnim ustanovama.

Različite radionice i predavanja nudile su ideje za nove projekte i upoznavanje s novim web alatima za podizanje kvalitete rada s učenicima.

Putem ove platforme učitelji i učenici iz različitih dijelova Europe mogu surađivati na zajedničkim projektima ,u čemu su već sudjelovali učenici naše Škole s učiteljicom Adelom. „Bila su to dva projekta, The way to marriage i Cultural heritage u kojima smo zajednički radili s učiteljima i učenicima iz Turske, Francuske, Slovačke, Grčke itd. Ovaj način učenja i našim učenicima je posebno zanimljiv jer imaju priliku učiti o sebi i drugima koristeći se engleskim jezikom kao jezikom komunikacije s drugim školama“, rekla nam je učiteljica Adela Deković.

Također nam je najavljen  i početak novog eTwinning projekta Nature is our future u  kojem sudjeluju učenici naše Škole.

 [više]

DANI ZAHVALNOSTI ZA KRUH I PLODOVE ZEMLJE

Autor: Lorna Velenik Žufić, 15. 10. 2019. 13:31

Hodnicima naše škole širio se miris kruha i krušnih proizvoda. Svega se čovjek zasiti, samo kruha nikada! Zato smo i mi u ponedjeljak 14. Listopada malo zastali i kratko zahvalili za kruh i obilje plodova zemlje. Naši učenici govorili su o važnosti kruha. Provedena je anketa o poznavanju zdrave prehrane. Čuli smo koliko su učenici i učitelji naše škole upoznati sa zdravom prehranom. Rezultati ankete pokazali su kako se naši učenici I učitelji zdravo hrane iako bi neke prehrambene navike još mogli i popraviti. Onima koji su bili nesigurni što jesti, a što izbjegavati pomogle su „Prehrambene dileme“ učenica 6. razreda. Prava gozba uslijedila je nakon riječi svećenika, vlč. Bartosza i blagoslova hrane, kada su učenici zajedno blagovali.

Hvala roditeljima i djeci na trudu koji su uložili praveći domaće delicije.

                                                                                                                          Vjrroučiteljica Ankica Tutiš

 [više]

Obavijest ua učenike i roditelje o štrajku

Autor: Lorna Velenik Žufić, 14. 10. 2019. 10:03

Poštovani roditelji!

od Sindikata hrvatskih učitelja  zaprimili smo obavijest o najavi i provedbi štrajka u školama naše županije. 
„Štrajk će u osnovnoškolskim ustanovama organizirati Sindikat hrvatskih učitelja u sustavu osnovnog obrazovanja. Štrajk u osnovnim i srednjim školama prema cirkularnom modelu nastavlja se u Istarskoj županiji u utorak  15. listopada 2019. godine, a u vremenu rada osnovnoškolske ustanove u skladu s uputama Glavnog štrajkaškog odbora Sindikata."

Dakle, u utorak 15. listopada 2019. djelatnici naše škole stupaju u štrajk !!!

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja ali i učitelja, tako da se nastava neće održati.

Hvala na razumijevanju!

 

 [više]

Solidarnost na djelu 2019.

Autor: Lorna Velenik Žufić, 11. 10. 2019. 13:44

Sabirna akcija Crvenog križa „Solidarnost na djelu 2019.“ u našem je Taru dugo iščekivana akcija. Naime, već dugi niz godina školarci Osnovne škole Tar-Vabriga jedva dočekaju spomenutu hvalevrijednu akciju. Iz dana u dan nestrpljivo čekaju i pitaju učiteljicu kada će se akcija provesti. I tako svake godine… Jer je to njima pojam druženja, veselja, zajedništva i humanosti.

Ove se godine akcija odvijala u četvrtak 10. listopada 2019. od 16,00 do 19,00. sati. Svima je već poznato da se na isti dan u mjesecu listopadu na razini cijele Hrvatske prodaju novčani bonovi u vrijednosti od 5 kuna koje sakuplja Crveni križ u humanitarne svrhe.

Toga su se dana, nakon dogovora i formiranja ekipe s učiteljicom Martom Rupenović, učenici 7. i 8. razreda (čak 21) sastali s gospođom Jadrankom Radojković i volonterima Crvenog križa Tar. Odmah je postignut dogovor o obilasku mjesta i raspodjeli grupa te je akcija mogla započeti. Učenici su trkom krenuli jer, naravno, ovu su akciju čekali cijelu godinu. Obilazili su kuće i, kažu, svi su građani bili ljubazni i većina je kupila bon, a neki i puno više. Jako su zadovoljni prodajom te su si na povratku prepričavali tko je brže i više novaca skupio. Potom su se malo počastili u prostorijama Crvenog križa Tar, slikali za izvješće, te se još malo prisjećali svojih zgoda i uspjeha u prodaji bonova. I svi su dojmovi bili pozitivni.

Možemo reći da je i ova akcija prošla veoma uspješno. Osim darežljivih građana, nositelji ovogodišnje akcije Solidarnost na djelu 2019. opet su bili naši dragi učenici; naša djeca iz bliže ili dalje okoline. S ponosom kažemo da su ovaj zadatak odradili vrhunski i s puno iskustva i volje. Sakupljen je novac za potrebite, a naši su učenici sa sobom ponijeli lijepu uspomenu i doživljaje kojim su obogatili svoje srce. Naučili su se dogovarati, surađivati, veseliti se i pomagati, a sve su to činili zajedno. Time su potvrdili svoju humanost i solidarnost, te nam pokazali da je budućnost cijelog mjesta i našeg Crvenog križa u dobrim rukama.

Velika hvala upućuje se našem divnom građanstvu, našim dragim učenicima te voditeljici Jadranki Radojković i učiteljici Marti Rupenović. Bez svih njih ova bi akcija bila neizvediva.

 [više]

Obavijest za učenike i roditelje

Autor: Lorna Velenik Žufić, 10. 10. 2019. 15:55

U petak 11.10 .2019. nastava se odvija po rasporedu. Ukoliko se školski sindikati odluče za sljedeći štrajk biti ćete pravovremeno obaviješteni na stranicama škole. 

 [više]

Obavijest za učenike i roditelje OŠ Tar-Vabriga

Autor: Klaudija Jehnić, 9. 10. 2019. 23:51

Obavijest za učenike i roditelje OŠ Tar - Vabriga!

Postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata nije uspio te se sutra 10.10. najavljuje ŠTRAJK učitelja.

Škola će osigurati i organizirati boravak za sve učenike koji dođu u školu vodeći računa o pravima i učenika i roditelja ali i učitelja.

Hvala na razumijevanju!

                                                                                           Ravnateljica:

                                                                                           Andrea Baksa, prof.

 

 

 [više]

Olimpijski dan

Autor: Lorna Velenik Žufić, 12. 9. 2019. 10:51

Povodom Olimpijskog dana učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Hrvoje Pajić  organizirao je atletsko-gimnastički poligon za učenike naše škole u srijedu 11.rujna 2019. Na više punktova školskog igrališta odvijale su se sportske aktivnosti kao što su skok u vis,bacanje medicinke, vježbe na gredi, vježbe na parteru ( stoj,kolut,zvijezda ), sprint 30 metara, skok u dalj i preskakanje kozlića. Popratne aktivnosti bile su igre s loptom i ekipne igre. Međurazredno zajedničko druženje uljepšalo je ovaj dan.

 

 [više]

OBAVIJEST ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE 2019./2020.!

Autor: Klaudija Jehnić, 4. 9. 2019. 13:05

OBAVIJEST UČENICIMA
OSNOVNE ŠKOLE TAR-VABRIGA!


Redovna nastava započinje u ponedjeljak, 09.09.2019. u 08,00 sati za sve učenike od II. do VIII. razreda.

Učenicima 1. razreda nastava počinje u ponedjeljak, 09.09.2019. u 10 sati u Osnovnoj školi Vabriga.

Autobusi za učenike-putnike dana 09.09.2019. kreću:

 • iz smjera Nove Vasi u 07,15 sati
 • iz Kukci u 07,20 
 • iz Červara u 07,30
 • iz Tara za Vabrigu u 07,45

Povratak autobusa:

 • iz Vabrige u 12,15 sati
 • iz Tara za Novu Vas i Červar u 12,35 sati.

Učenici u Školu dolaze sa torbama jer će im biti podijeljeni besplatni udžbenici.

 

ORGANIZACIJA RADA ZA PONEDJELJAK, 09.09.2019.

Predmetna nastava (zajedno sa 3. a, 3.b i 4. razredom) - Škola Tar

 • Okupljanje učenika 3.- 8. razreda u hodniku škole u 8,00 sati
 • Pozdrav ravnateljice i uvodne informacije
 • 5. a i 5.b razred : - prva tri sata nastave sa razrednicama-                                                - 4. i 5. sat po rasporedu
 • od 6. - 8. razreda: - prva dva sata SR;    
 •                                - 3., 4. i 5. sat po rasporedu

           MARENDA (15 min)

       12,35 – polazak  autobusa, odlazak učenika kućama

Razredna  nastava (1.a,1.b, 2.a i  2.b) – Škola Vabriga

          Program za prve razrede

 • 1. razred – okupljanje i doček u 10,00
 • Pozdrav ravnateljice i predstavnika lokalne zajednice
 • Prigodni program dobrodošlice prvašićima
 • Upoznavanje prvašića, razrednica i roditelja
 • Druženje i domjenak u čast prvašića

1. i 2. razredi: - satovi razrednika i uvodne informacije  s razrednicom

MARENDA (15 min)

 12,15  -  polazak autobusa i odlazak učenika kućama

Produženi boravak se toga dana neće održati, a od utorka 10. rujna 2019.  produženi boravak je organiziran.

Svim učenicima OŠ Tar-Vabriga, osobito učenicima 5. razreda iz Nove Vasi te prvašićima i njihovim roditeljima želim dobrodošlicu u našu Školu i  lijep početak nove školske godine te puno uspjeha, sreće i zadovoljstva!      

                                                         Ravnateljica:  Andrea Baksa, prof.

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 E-DNEVNIK

BBC micro:bit
Školsko zvono

Raspored informacija

Izjava
Vremenik

Okvirni vremenik pisanih provjera znanja
 

Kurikul
Tražilica
Oglasna ploča
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Anketa
Predstavljaju li maske ono što mi uistinu jesmo?Forum
Korisni linkovi


 > Google

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
CMS za škole logo
Osnovna škola Tar -Vabriga / Istarska 21, HR-52465 Tar / os-tar.skole.hr / ured@os-tar.skole.hr
preskoči na navigaciju